Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Lohilo Foods glass kyls miljövänligt

Publicerad: 29 Jan 2021
Mitt i Växjö, på Verkstadsgatan, finns den glassfabrik som Lohilo Foods härstammar från. Där har glassmästaren, som också är en av de två grundarna till företaget, Dan Isaksson, utvecklat smaker och nya produkter sedan 2009, och gör så fortfarande. Sedan starten med Alvestaglass för tolv år har företagets utveckling varit snabb och framgångsrik.

2019 bytte företaget namn till Lohilo Foods och distribuerar under det namnet sina egna varumärken som Alvestaglass, Lohilo Nutritious & Delicious och Järnaglass tillsammans med andras varumärken som Häagen-Dazs och Bubbies. I dag finns Lohilo Foods kunder inte bara över hela Sverige utan också i övriga världen. När behovet av ett nytt logistikcentrum och ett huvudkontor växte fram 2019, anpassades en befintlig lokal i Öjaby, nära flygplatsen i Växjö.

Lohilo Foods följer ett miljöledningssystem som kontinuerligt analyserar företagets samlade koldioxidutsläpp med målsättningen att inom 10 år bli 100% koldioxidneutrala, vilket innebär att det då ska råda balans mellan den mängd koldioxid som tillförs atmosfären och den mängd koldioxid som binds.

När det nya logistik- och lagerbyggnaden med huvudkontor började byggas 2019, ansåg företaget att det var självklart för dem att arbeta med klimatneutral kylteknik. Kronobergs Kylteknik fick uppdraget att stå för den kyltekniska kompetensen vid ombyggnationen. Lokalen som är på 8 000 kvadratmeter innefattar förutom lager och huvudkontor även ett eget koncept för padel- och träningscenter under namnet LOHILO Fitness Club.

-Kronobergs Kylteknik har varit en väldigt bra servicepartner i tolv år. Vi är väldigt nöjda med deras arbete och kompetens. Om ett problem uppstår så löser de det, säger Dan Isaksson glassmästare/gelatista men också grundare av Lohilo Foods.

Logistik och lagerdelen är delvis helt automatiserad och sköts av robotar. Två klimatneutrala koldioxidaggregat generar kyla till 1200 kvm frysrum och 150 kvm kylrum. Systemets värmeåtervinning ger stora miljömässiga och ekonomiska vinster. Värmeåtervinningen går bland annat till golvvärmen i frysrum, avfrostning av förångare, uppvärmning av ventilationsaggregat, samt LOHILO Fitness Clubs padel- och träningscenter.

-Vi känner att vi från dag ett har haft ett stort förtroende från vår kund. Byggprocessen gick smidigt tack vare korta beslutsvägar och effektiva byggmöten. Vi är väldigt nöjda med anläggningen i sin helhet men specifikt de tekniska lösningarna så som utfallet av värmeåtervinningen för avfrostningen till förångare samt golvvärmen till frysrummet, då dessa i sin egenhet bidrar till stor energibesparing och kortare pay-off tid, säger Mats Lundgren, projektledare på Kronbergs Kylteknik.

Annons
9 Jun, 2021
Frigair Expo
Johannesburg, Sydafrika
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Panasonic Mitsubishi
  • Ny annons
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Bravida
  • AQS Produkter
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se