Labkyl levererar kyla när City Gross bygger nytt i Västerås

Publicerad: 30 Apr 2024
Den totalt 6 000 kvm stora City Gross-butiken i handelsområdet Erikslund utanför Västerås är tänkt att bli något alldeles extra. Butiken får bland annat egen entré, parkeringsgarage under jord, en säljyta på 4 180 kvadratmeter och en färskvaruhall. Labkyl svarar för de kyltekniska installationerna.

Det är fastighetsbolaget Gotska som tillsammans med byggbolaget Ylab fått uppdraget att bygga den nya butiken. Kylmaskinen som Labkyl levererar och installerar har CO2 som köldmedium och värmeåtervinningen från kylmaskinen går tillbaka till butiken i form av ”gratis” uppvärmning och varmvatten.

I uppdraget ligger också att installera ett Jets vakuumsystem. Det beskrivs vara ett enkelt och effektivt sätt att transportera bort kondensvatten från kyl- och frysdiskar utan behov av golvbrunnar och avloppssystem. Kondensvattnet sugs upp via en vakuumpump och rör i taket. När systemet väl är på plats uppges flexibiliteten bli stor när det gäller att flytta kyl- och frysdiskar för att exempelvis skapa nya kundstråk.

Labkyl har också i uppdrag att installera en en lösning kallad CO2 Adaptive Liquid Management. Den beskrivs ge möjlighet att utnyttja förångarna i kyl- och frysdiskar samt kyl- och frysrum maximalt, vilket i sin tur ska leda till ytterligare energibesparingar.

-Vi har installerat CO2-lösningar i ett par City Gross-butiker genom åren. Därför kändes det bra att vi fick en förfrågan när den nya butiken i Västerås skulle byggas. Vi räknade på uppdraget i konkurrens som vanligt och vann upphandlingen. Det här kommer bli en mycket modern och toppenfin butik, säger Nicklas Lundgren, projektchef på Labkyl.

För Labkyls del startar installationsarbetet under våren 2024 och beräknas bli klart efter sommaren samma år.

Annons
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
28 Maj, 2024
ARBS 2024
Syndey, Australien
29 Maj, 2024
14th IIR Conference on Phase-Change Materials and Slurries for Refrigeration and Air Conditioning
Paris, Frankrike
10 Jun, 2024
ATMOsphere America Summit 2024
Washington DC, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se