Publicerad: 23 Feb 2024

Wabtec får stororder på HVAC-lösningar till Norske Togs nya tågflotta

Wabtec Corporation har fått en stororder för att leverera hållbara värme-, ventilations- och luftkonditioneringsenheter (HVAC) till norska Norske Togs nya regionaltåg. Wabtecs Green Air-lösning, som kommer att användas hos Norske Tog, beskrivs vara den första för järnvägsindustrin där R290 används.

- Denna order bygger på momentumet på transsportmarknaden för våra tekniska lösningar, säger Pascal Schweitzer, vd för Wabtecs Transit-verksamhet. Det stärker också vårt partnerskap med Alstom för att hjälpa Norske Tog att förverkliga sina mål. Dessa lösningar kommer att leverera branschledande prestanda när det gäller komfort, kostnadseffektivitet, miljövård, driftbarhet och säkerhet.

Företaget kommer att leverera komponenterna till Alstom, som har vunnit ett kontrakt för att leverera upp till 200 Coradia Stream regionaltåg till Norske Tog. Wabtec kommer att tillhandahålla 180 sedan och 60 HVAC-enheter för den första omgången tåg, tillsammans med bland annat 720 dörrsystem och luckfyllare. De första leveranserna väntas i början av 2024.

Wabtecs Green Air-lösning uppges vara det första luftkonditioneringssystemet för järnvägsindustrin som använder R290 som köldmedium. Alstom kommer att börja leverera de nya tågen till Norske Tog under 2025. Väl i drift kommer denna nya flotta att tillhandahålla en lokal- och snabbjärnvägstjänst som förbinder Ski och Stabekk i Oslo-regionen.