Publicerad: 23 Jan 2024

GEA investerar 5,5 miljoner euro i anläggningen i Prenzlau

GEA investerar cirka 5,5 miljoner euro i modernisering av produktionen vid anläggningen i Prenzlau, Tyskland, fram till 2026. Genom att utöka sin kapacitet siktar GEA på ytterligare tillväxt inom marknaden för värme- och kylteknik.

Som en del av projektet kommer sju äldre maskiner för tillverkningen att ersättas av nya modeller. De nya CNC-bearbetningscentren och svarvarna möjliggör en minskning av bearbetningstiden med upp till 20 procent och en minskning av inställningstiderna med upp till 70 procent. Dessutom sparar de nya maskinerna värdefullt utrymme i produktionen som kan användas för andra ändamål. En annan viktig fördel med de nya maskinerna beskrivs vara den förbättrade ergonomiska situationen för de anställda. Det första nya fräsbearbetningscentret togs i drift i slutet av 2023.

GEA AWP:s VD Tobias Länge säger: 
- På GEA AWP är effektivitet och flexibilitet i produktion och utveckling högsta prioritet. Vi övertygar våra kunder med produkter med högsta tillförlitlighet för problemfri drift av deras anläggningar.

Investeringen i de nya maskinerna är också kopplad till en ökning av antalet produktionsjobb vid GEA AWP-anläggningen i Prenzlau. Fram till 2026 ska ytterligare cirka 20 produktionsmedarbetare inom skärande bearbetning, svets och logistik rekryteras. GEA AWP:s platschef Tobias Länge säger vidare:
- Det kommer inte att bli lätt att rekrytera dessa medarbetare på grund av bristen på kvalificerad arbetskraft. Ändå är vi övertygade om att vi kommer att kunna attrahera kvalificerade medarbetare från Prenzlau, Berlins storstadsregion och förbundsstaterna Brandenburg och Mecklenburg-Vorpommern i synnerhet. Möjligheten att arbeta i ett globalt framgångsrikt företag och en attraktiv arbetsplats är de pluspunkter som vi kan erbjuda sökande.

Borgmästaren i Prenzlau, Hendrik Sommer, påpekar vikten av GEA för Prenzlau.
- GEA är en viktig arbetsgivare för invånarna i Prenzlau och hela Uckermark-regionen. Att utbilda unga människor i yrken som kontorsassistent, lagerlogistikspecialist och skärmaskinoperatör är också av högsta prioritet. Jag är mycket glad över att ett framgångsrikt, globalt verksamt företag är baserat i vår stad. 

Bakgrund
GEA AWP utvecklar och tillverkar ventiler och komponenter för industriella kylsystem och maskiner i Prenzlau. Företaget tillverkar framför allt ventiler som är speciellt utformade för värmepumpsapplikationer. Huvudprodukterna inkluderar säkerhetsventiler, avstängningsventiler, kulventiler, sugfilter och oljehanteringsventiler. Komponenterna används för alla typer av värme- och kylsystem, till exempel inom värmepumpsindustrin, inom kyl- och frysteknik inom livsmedelsindustrin, vid kylning inom mejeriindustrin, i komponentutrustning för oljeborrplattformar och fartyg, samt i kylprocesser inom bryggeriindustrin, inom kemi- och läkemedelsindustrin och även i speciella kylapplikationer som vintersportanläggningar inomhus,  konstgjorda isbanor och skidbackar inomhus.

På bilden från vänster: Toralf Richter (maskinoperatör), Thomas Strotkötter (värme- och kylteknik, GEA), Stefan Kittendorf (maskinoperatör), Tobias Länge (VD GEA AWP), Torsten Heinrichs (produktionschef) och Hendrik Sommer (borgmästare i Prenzlau).
Foto: GEA