Visioner om ett ännu smartare hem

Publicerad: 13 Nov 2024
Teknologer som går tredje året på programmet för Industriell Ekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har under en vecka i november genomfört en specialkurs som går ut på att presentera nya idéer till Smarta Hem-lösningar för Nibes produkter. Den 8 november slutpresenterades studenternas visioner och det fanns flera intressanta tankar att hitta i dem.

Det blev en intensiv vecka för teknologerna. På måndag förmiddag fick de uppgiften tilldelad och hade sedan bara en vecka på sig, indelade i mindre grupper, att slutföra den och presentera sitt förslag inför en jury.

Uppgiften bestod i att ta fram ett förslag på en ny tjänst som innebär att Nibes produkter och tjänster får utökade funktioner och nya möjligheter i det smarta hemmet men även i framtidens hållbara energisystem. De skulle även ta fram en ny version av Nibes app. Appen skulle vara riktad till de boende och erbjuda användarna nya funktioner, exempelvis ökad integrering och utbyte med andra system eller grannar. Här finns det ju möjligheter att påverka energianvändningen inte bara genom att styra tekniken utan även påverka användarnas beteende. Och brist på idéer fanns det verkligen inte, det var tydligt när projektet slutredovisades av de olika grupperna.


Från vänster i bild: Per Lundqvist, professor vid KTH, Richard Furberg, Nibe, Tim Olsson, Nibe, Andreas Hellstrand, Nibe samt Martin Forsén, Nibe. 

Juryn bestod av fyra representanter från Nibe; det var Martin Forsén, Richard Furberg, Tim Olsson och Andreas Hellstrand. Varje grupp fick tio minuter på sig under fredagseftermiddagen att presentera sitt förslag, följt av fem minuters frågestund.

I underlaget för projektet hade studenterna fått med sig områden, inriktningar och trender som de skulle försöka behandla i sin redovisning. Exempel på detta var värmepumpens integrering med andra energikällor, laddning av elbilar, användarvanor, energilagring med batteri eller digitaliseringen inom bostadssektorn. Ett smart-hem ska kunna hantera så mycket som möjligt av detta på ett enkelt, uppkopplat sätt och erbjuda besparingar vad gäller såväl ekonomi som miljöbelastning. Dessutom finns nyttor i att även kunna balansera ut effekttoppar och flytta energianvändningen över tid.

Något som samtliga grupper hade med var möjligheterna med machine learning och AI för att kontinuerligt och med ökad automationsgrad effektivisera energianvändningen. Med tekniken kan även användarna få tips och förslag på saker de kan göra för att ytterligare sänka energianvändningen, individuellt anpassat efter de boendes nuvarande beteende. En annan trend som skymtades genom presentationerna var ”gamification”, alltså att i det här sammanhanget uppmuntra till beteendeförändringar eller handlingar i ett format som påminner om ett spel. Det skulle kunna vara att den i familjen som duschar på kortast tid får högst poäng eller att hela familjen får bonuspoäng om man sänker inomhustemperaturen en grad. Varför inte ett separat gränssnitt för de yngre familjemedlemmarna? Idéer och förslag till hur en gamification i appen skulle kunna se ut fanns det gott om. Teknologerna hade till och med designat bilder som visade hur de föreslagna apparna och funktionerna skulle kunna se ut, vilket så klart var kul att se.

Tankar på hur enskilda användare skulle kunna interagera i kluster, grupper, diskuterades också under eftermiddagen. Inom EU har det börjats prata mer om energigemenskaper, att flera hushåll skulle dela och använda energi inom en avgränsad gemenskap. Kan man t ex dela med sig av överskottsenergi från solpanelerna när man själv inte behöver den, eller kan man gå ihop i ett större antal för att sedan köpa in sig på effektbalansmarknaden?

Sammantaget var det en riktigt inspirerande dag att ta del av. Många av idéerna var riktigt finurliga och andra finns det mer att jobb med, ibland kan det till exempel behövas tydligare lagstiftning inom området för att förverkliga tanken och i andra fall behövs kanske pilotprojekt för att kunna få fram ett kommersiellt gångbart erbjudande.


Gruppen som korades som vinnare av juryn i ett tätt lopp bestod av Matilda Junkrans, Emil Lilja, Gharis Hammal och Axel Bertling Giles.

Den vinnande gruppen bestod av de fyra teknologerna Axel Bertling Giles, Gharis Hammal, Matilda Junkrans och Emil Lilja, som stack ut med sin presentation i det att de valt att titta på en app riktad mot flerbostadshus. Men det var en tuff uppgift för juryn att enas kring ett enda bidrag, som Martin Forsén sade i samband med avslutningen fanns det inga dåliga förslag och det kom fram många bra idéér, tankar och en massa inspiration som Nibe säkert kan få anledning att återkomma till.

10 Feb, 2025
AHR Expo
Chicago, USA
20 Feb, 2025
Acrex India
Bangalore, Indien
17 Mar, 2025
ISH
Frankfurt, Tyskland
3 Apr, 2025
Norsk Kjøleteknisk Møte
Bergen, Norge
Visa fler händelser
Din ort
AQS
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se