Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Växjöbor tvingas in i fjärrvärme

Publicerad: 16 Nov 2015
Tingsrätten gav Växjö kommun rätt i att kräva att nybyggda villor måste vara anslutna till det kommunala bolagets fjärrvärme. Domen kan nu komma att bli vägledande för andra kommuner.

Den 16 november föll domen i det uppmärksammade fallet angående Växjö kommuns kritiserade krav på att nybyggda villor måste vara anslutna till det kommunala energibolagets fjärrvärme. Det var Konkurrensverket som stämde kommunen, för två år sedan, då man ansåg att kravet snedvrider konkurrensen. 

Enligt Konkurrensverket innebär kommunens krav på anslutning att småhusägare blir fastlåsta till en enda leverantör och ett enda energislag, och har begränsade möjligheter att senare byta uppvärmningssystem.

– Det är fel metod när kommunen i sin roll som säljare av tomtmark tvingar tomtköpare att bli kunder till kommunens fjärrvärmebolag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en tidigare kommentar till målet.

Växjö kommun menade å sin sida att kravet har varit viktigt för att det ska bli lönsamt att dra fjärrvärme till nybyggda områden. Dessutom hävdar kommunen miljövinster med kravet. 

En uppfattning som dock inte delades av Konkurrensverket som hävdade att det enligt konkurrenslagen inte är tillåtet för en kommun att bedriva säljverksamhet på ett sätt som begränsar konkurrensen på ett otillbörligt sätt.

– Att sätta marknader ur spel på detta sätt är inte tillåtet, sade Dan Sjöblom vidare.

Tingsrätten valde dock att gå på Växjö kommuns linje och meddelade dom i målet till deras fördel. Nu finns risken att denna dom blir vägledande för fler kommuner, där invånarna då kan tvingas att ansluta sig till fjärrvärmenät. 

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Ny annons
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se