Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Värmepump i din diskmaskin kan bli en sparbössa

Publicerad: 18 Maj 2017
En diskmaskin med inbyggd värmepump kan bli en hit. Den halverade elförbrukningen ger en dubbel vinst, både för miljön och för plånboken visar en avhandling vid Karlstads universitet.

- Forskningen visar att man kan använda samma teknik som i torktumlaren och bergvärme för att minska elförbrukningen i en diskmaskin, säger Peder Bengtsson doktor i miljö- och energisystem. Vi har byggt om en vanlig hushållsdiskmaskin med värmepumpskomponenter. Testerna visar på en halvering av elförbrukningen för en värmepumpsdiskmaskin jämfört med en konventionell diskmaskin. 

I en diskmaskin med värmepump hämtas energin från en vattentank på cirka tre liter. Vid uppvärmningen av diskgodset och diskvattnet kyls samtidigt vattnet i tanken så att is bildas. Det mesta av energin hämtas vid fasövergången från vatten till is i vattentanken. När sköljningen i diskmaskinen är klar är diskmaskinen och diskgodset varmt och vattentanken fylld med is. Därefter sker torkningen av diskgodset. I en värmepumpsmaskin används ytan på den isfyllda vattentanken för att torka diskgodset. En fläkt transporterar varm fuktig luft från diskmaskinen mot den kalla ytan där vatten från den fuktiga luften kondenserar. När torkningen är slut har all is i vattentanken smält och både diskmaskin, diskgods och vattentank har en temperatur på cirka 20 grader. 

- Istället för att förbruka energi så flyttas och lagras energi under en diskcykel. Det som sker är att energi transporteras från vattentanken till diskgodset under diskningen och sedan tillbaka igen från diskgodset till vattentanken under torkningen, säger Peder Bengtsson. 

I en värmepumpsdiskmaskin måste man lägga till värmepumpskomponenter. Forskning har dock visat att 90 procent av hushållsprodukternas miljöpåverkan uppstår vid användning av produkterna, främst genom elförbrukning. Endast en tiondel sker vid tillverkning. 

- En stor grupp konsumenter är beredda att betala lite extra för en produkt om de kan göra ett bra val för miljön. I det fallet går det att göra en parallell mellan en diskmaskin och bergvärme. I båda fallen är värmepumpsalternativet dyrare i inköp men man sparar in det med en lägre elförbrukning efter cirka fem år. Därefter är värmepumpen rena sparbössan, säger Peder Bengtsson. 

Forskningen har genomförts inom Vipp forskarskola vid Karlstads universitet och finansierats av företaget Asko Appliances AB i Lidköping samt KK stiftelsen. 

(Bild: ASKO Appliances)

Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • AQS Produkter
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se