Vakuumsugning utan tidsödande övervakning

Publicerad: 30 Maj 2024
Nordtec lanserar vakuumpumpen testo 565i som ska möjliggöra helautomatisk vakuumsugning av kylsystem och värmepumpar. Syftet är att ge kyltekniker möjligheter att jobba mer flexibelt och spara en hel del tid.

- Vi premiärvisade testo 565i på Nordbygg på Stockholmsmässan i april och fick ett mycket positivt gensvar från mässbesökarna. Vakuumpumpen kommer att markant underlätta och förbättra arbetet för kyltekniker, berättar Pelle Pedersen på Nordtec som är svensk huvudleverantör för Testo.

Vakuumsugning är viktigt för driftsättning och underhåll av kylsystem och värmepumpar. Denna åtgärd avlägsnar fukt och främmande gaser, vilket säkerställer effektiv prestanda och lång livslängd för kyl- och värmeanläggningar. En vakuumsugning kan dock ta flera timmar, inte minst när det gäller större system. Och efteråt behöver ett hålltest göras för att få svar på hur tätt systemet är.

Allt detta sammantaget är en tidskrävande process. Den nya vakuumpumpen beskrivs ge kyltekniker möjlighet att spara mycket tid och jobba mer effektivt. Efter en enkel konfiguration tar testo 565i hand om vakuumsugningen utan att kylteknikern behöver göra något. När önskade målvärden har uppnåtts avslutas processen och vakuumpumpen startar därefter per automatik ett hålltest. I nästa steg kan kylteknikern börja att fylla på systemet och ta del av insamlade data om systemets täthet.

Flexibilitet och effektivitet är A och O i dag. I många fall är både kvalificerad arbetskraft och tid en bristvara. Testo beskrivs möta denna verklighet genom enkel och trådlös anslutning, blåtand, mellan ett växande antal mätprodukter inom kylområdet. Nya vakuumpumpen är inget undantag i detta avseende. Vakuumsugningar kan enkelt hanteras och övervakas via mobiltelefonen. Med hjälp av den kostnadsfria mobilappen testo Smart kan kyltekniker styra hela processer och skicka rapporter till kunderna direkt från mätplatserna.

En fortsatt stor efterfrågan på klimatneutrala lösningar gör att brännbara köldmedier blir viktigare och används allt oftare. Testos nya vakuumpump är förberedd för moderna kylsystem och värmepumpar. Den kan även användas säkert med brännbara köldmedier i klasserna A3 och A2L.

En viktig funktion, som Nordtec lyfter fram, är pumpens integrerade backventil. Den förhindrar vakuumförlust även vid strömavbrott och bidrar till pålitlig drift. För att vakuumpumpar ska fungera smidigt måste olja fyllas på och oljenivåer kontrolleras regelbundet. Testo 565i har ett stort siktglas för snabb bedömning av nivå och enkel påfyllning. 

Annons
Din ort
AQS Svalinn_2024
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se