Svenskt värmepumpsföretag vinner tyskt pris för sin värmepump

Publicerad: 14 Mar 2023
Det svenska värmepumpsföretaget Qvantum har tilldelats tyska ISH Design Plus Award för sin nya kompakta värmepump för lägenheter. Värmepumpen beskrivs vara så pass kompakt att den kan monteras till exempel under en diskbänk och har potential att kunna ersätta de gaspannor som nu ska fasas ut i Europas storstäder.

Bolaget som har producerat värmepumpar i mer än 30 år är i en kraftig expansionsfas. I januari fick man man rubriker när bolaget tog in 460 miljoner kronor i riskkapital från investerare. Design Plus-priset delas ut till produkter som beskrivs vara framtidssäkrade och ska kombinera hållbarhet, estetik och funktionalitet. Lägenhetsvärmepumpen kan få plats under en diskbänk och är byggd i moduler vilket ska göra den lätt att både serva och installera. Den tillhörande varmvattenberedaren kan placeras vägghängd på annan plats i lägenheten.  

- Majoriteten av alla lägenheter i Europa värms upp av små gaspannor som är monterade i respektive lägenhet, säger Fredrik Rosenqvist. Vi ersätter gaspannorna med lågtempererade lokala fjärrvärmenät som kombineras med dessa kompakta värmepumpar i varje lägenhet.  Vår lösning gör att fastighetsägare i Europa snabbt kan byta till fossilfri uppvärmning, både i nya byggnader och i gamla bestånd. Vi ändrar helt enkelt hur Europas storstäder värms upp. 

Qvantums lösning bygger på ett lokalt fjärrvärmenät med värmepumpar i centrum som bara håller en temperatur på ca 10–20°C. Energin i detta nät kan sedan användas av de små lägenhetsvärmepumparna både för att ge värme och kyla. Längs nätet skördas också överskott av värme och kyla som tillförs nätet. 
Metoden uppges spara upp till ca 80% av energin som går åt jämfört med gaspannor och är också helt förnybar om den drivs med förnybar el. Dessutom tar den helt bort utsläppen av kväveoxider och andra lokala luftföroreningar. 

- I Sverige är vi vana vid värmepumpar för villor och fjärrvärme i städer, men på kontinenten är båda företeelserna tämligen okända. Men nu när det talas om att helt förbjuda installation av nya fossila system redan nästa år är det ett plötsligt uppvaknande. Intresset är enormt och vi bygger en helt ny fabrik i Åstorp för att möte efterfrågan. 

Fabriken har en produktionskapacitet på 50 000 värmepumpar per år. 

Vid sidan av lägenhetsvärmepumpen har Qvantum även tagit fram ett program av värmepumpar för frånluftsvärme, jord/bergvärme och luft/vatten. Programmet sträcker sig från 4–192 kW. 

På bild: Peter Jocic, Qvantum, tar emot The Design Plus Award powered by ISH
Fotograf: Johan Marklund

Annons
5 Apr, 2023
HFO 2023
Shanghai, Kina
7 Apr, 2023
CR Expo
Shanghai, Kina
27 Apr, 2023
IIR: Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies
Ohrid, Makedonien
11 Maj, 2023
ISH China & CIHE
Peking, Kina
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS
  • Dahl knapp 2022-09
  • Kylma
  • Ahlsell
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se