Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Svenskarnas hem värms upp snabbare än sina europeiska grannar under heta sommardagar

Publicerad: 1 Sep 2021
En ny europeisk studie av temperaturskillnader som presenterats av tado, ett företag inom intelligent klimathantering, visar att svenska bostäder värms upp betydligt snabbare under varma sommardagar jämfört med bostäderna i de flesta andra EU-länderna. Där Sveriges resultat var bland de sämre i undersökningen.

Studien omfattar över 300 000 bostäder i Europa, varav cirka 1 000 svenska, och genomfördes sommaren 2021. Resultatet för de svenska bostäderna visar att i dessa ökade temperaturen med 4,6°C på tre timmar, vid en inomhustemperatur på 20°C och en utomhustemperatur på 30°C vid soligt väder. I jämförelse med Tyskland, Spanien och Italien var temperaturökningen mer än dubbelt så snabb. Det gör Sverige bland de sämsta länderna i undersökningen, endast på Irland, i Danmark och Storbritannien sker uppvärmningen av de undersökta bostäderna snabbare. Det innebär att svenskarna får lida betydligt mer under värmeböljor jämfört med sina europeiska grannar.

Det är sedan tidigare känt att höga temperaturer inomhus resulterar i koncentrationssvårigheter och andra allvarliga hälsorisker som vätskebrist eller stroke. Den globala uppvärmningen gör att värmeböljor och extrema väder kommer allt oftare, vilket kommer förbli ett stort problem.

Luftkonditionering i hemmet är en teknik som kan hjälpa till att jämna ut inomhustemperaturen. Ett problem med den lösningen är dock den ökade energianvändningen. 

– Vår undersökning visar i vilken utsträckning bostäder reagerar på höga utomhustemperaturer och solstrålning. I takt med att värmeböljor blir allt vanligare så kommer också fler boende använda luftkonditionering för att hålla sin inomhustemperatur på en dräglig nivå, säger tados medgrundare och produktchef Christian Deilmann.   

Stigande temperaturer, en växande medelklass och en ökande urbanisering driver på att fler européer installerar luftkonditionering. Traditionellt sett har det varit i länderna kring mellanöstern som luftkonditionering använts, men under de senaste åren, i takt med att somrarna slagit nya värmerekord så har luftkonditionering blivit vanligare över hela Europa.

Sverige har cirka fem miljoner bostäder varav en stor del av småhusen är byggda före 1940. En jämförelse av samtliga 27 medlemsstater i EU visar att Sverige har det sjätte äldsta bostadsbeståndet inom unionen.Äldre bostäder dras ofta med omoderna lösningar för inomhusklimat.  

På bilden: Christian Deilmann, produktchef och medgrundare tado

Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se