Svenskar gillar att ha det varmt

Publicerad: 15 Maj 2024
Nu är våren definitivt här och vi kan summera vintersäsongen och då notera att Sverige hör till de varmaste länderna i Europa, om vi tittar på inomhustemperaturer. Detta enligt en undersökning som gjorts av en tillverkare av smarta termostater som låtit analysera användardata från 650 000 europeiska hushåll.

Undersökningen, som gjorts av tillverkaren Tado och som baserats på mätningar från mer än 650 000 europeiska hushåll, visar att svenskar har valt att prioritera inomhuskomforten trots relativt höga elpriser. I en tid av tuffa ekonomiska tider har vi svenskar skruvat upp termostaten högre än nästan alla europeiska grannar. Med en genomsnittlig inomhustemperatur på 19,7 grader ligger Sverige omkring 7 procent över det europeiska genomsnittet på 18,4 grader – och långt över Storbritannien och Nederländerna som båda har ett snitt under 17 grader. 

Undersökningen visar även att det endast är de danska hushållen som överträffar de svenska när det kommer till att hålla höga temperaturer hemma. Enligt mätningarna från Tado håller danska hushåll en genomsnittlig temperatur på 19,9°C, alltså något högre än det svenska genomsnittet.

Bryter man ner siffrorna visar det sig att stockholmarna, Sydsverige och Småland har de varmaste hemmen med en genomsnittstemperatur runt 19,8°C - vilket är något varmare än det nationella genomsnittet. Tittar man däremot på vilka som har det allra kyligast hemma toppas listan av Norra Mellansverige med en genomsnittlig temperatur på 19,3°C.

Tidigare undersökningar från Tado visar att många länder sänkt sina genomsnittliga inomhustemperaturer i takt med att levnadskostnader ökat de senaste åren. Bland annat visar företagets data att länder som Storbritannien sänkt sina smarta termostater med 1°C i genomsnitt, troligen för att hålla uppvärmningskostnaderna i schack, en trend som av den senaste mätningen att döma inte verkar ha påverkat svenskarna i lika hög utsträckning.

- Vi kommer från två år som präglats av väldigt höga energipriser. Enligt våra uppskattningar har de av våra kunder som sänkt sina smarta termostater med bara 1°C sparat runt 1 000 kronor. Det visar att det är möjligt att värma sitt hem smartare, spara pengar och minska energiförbrukningen, samtidigt som du inte behöver göra avkall på bekvämligheten, säger Christian Deilmann, medgrundare och CPO på tado. 

Annons
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
28 Maj, 2024
ARBS 2024
Syndey, Australien
29 Maj, 2024
14th IIR Conference on Phase-Change Materials and Slurries for Refrigeration and Air Conditioning
Paris, Frankrike
10 Jun, 2024
ATMOsphere America Summit 2024
Washington DC, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Svalinn_2024
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se