Smålandsstenar värms av spillvärme från den lokala industrin

Publicerad: 4 Maj 2023
Under 2022 tecknade energiinfrastrukturföretaget Nevel ett samarbete med Trioworld om att återanvända spillvärme från industrin för att värma upp Smålandsstenar. Nu är hållbarhetsprojektet redo att köra i gång.

Under hösten tecknade företaget ett samarbete med Trioworld, experter på polyetenlösningar för förpackning och skydd med en tillverkningsanläggning i Smålandsstenar, vars produktion genererar spillvärme. Sedan dess har två värmepumpar installerats och rörledningar dragits. Efter omfattande testrundor, är det nu dags att sjösätta hållbarhetsprojektet.

– Detta är nästa steg i strävan efter mer hållbara och cirkulära samhällen. Då är det nödvändigt att vi tar vara på den energi som redan finns i systemet. Vi har haft konstruktiva samtal med Trioworld under hösten. Alla, inte minst miljön, är vinnare på detta, säger Stefan Johnsson, Director Industrial Sales på Nevel.

– Samarbetet är ett naturligt steg för oss. Vi kommer nu återanvända den värme som vi i dag betalar för att bli av med. Sedan känns det extra angeläget att få göra det under rådande omständigheter och i Smålandsstenar, säger Fredrik Cato, Teknisk Chef på Trioworld.

Genom att Trioworld nu ansluts till fjärrvärmenätet i Smålandsstenar så skapas ett lokalt cirkulärt system med högre energieffektivitet än tidigare, där Nevel möjliggör att spillvärme från industrin kan hållas kvar och återanvändas. Som ett resultat av samarbetet kommer den lokala fjärrvärmeinfrastrukturen utvecklas och utökas ytterligare, fler kunder kunna erbjudas hållbara energilösningar, och samhällets energianvändning bli mer miljövänlig. Spillvärmen från Trioworld täcker upp till 89 procent av behovet i Smålandsstenars fjärrvärmenät.

Med sin breda expertis samt flexibla och kundanpassade lösningar för olika typer av sidoströmmar riktar Nevel sig mot fastighetskunder, enskilda verksamheter och större industrikluster.

– Vi vill inspirera och ser framför oss att fler industrier med outnyttjade resurser vill vara med på omställningen. Vi är övertygade om att det finns bättre och mer hållbara sätt för industrin att arbeta på, säger Stefan Johnsson.

Annons
12 Mar, 2024
53rd AiCARR International Conference
Milano, Italien
12 Mar, 2024
MCE Mostra Convegno
Milano, Italien
8 Apr, 2024
China Refrigeration
Peking, Kina
16 Apr, 2024
HVAC & Refrigeration Live
London, Storbritannien
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se