Kyla VärmeTill Kyla & Värme

SKVP uppmärksammar medlemmar på två konsekvenser av coronaviruset

Publicerad: 16 Mar 2020
Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, SKVP, uppmärksammar sina medlemmar på två bekymmersamma situationer som påverkar kyl- och värmepumpsbranschen och har uppstått som konsekvenser av coronaviruset.

Den ena sitationen berör utförande av läckagekontroller. Serviceföretag har i flera fall problem med utförandet av läckagekontroller när kunder/operatörer inte släpper in tekniker för annat än akuta serviceåtgärder med hänvisning till rådande Corona-situation. Det här riskerar medföra att periodiska läckagekontroller inte kan utföras inom föreskriven tid med påföljande risk att bli påförd miljösanktionsavgift (MSA).

- Detta är givetvis oacceptabelt. Vi har därför skickat en begäran till relevanta myndigheter med begäran om möjlighet att skjuta ”tidsfönstret” för läckagekontrollerna framåt i tid samt att MSA inte ska kunna ställas ut under rådande omständigheter. säger branschföreningens vd Per Jonasson. 

Den andra situationen gäller examination för F-gascertifikat. Där har ett flertal examinander (dvs personer som är i färd med att förnya sina certifikat för F-gas) har hört av sig om att de löper risken att inte hinna omcertifiera sig i tid pga svårigheter att ta sig till de examinationscenter som finns. Orsaken kan vara praktiska problem att hitta transportmedel, eller reserestriktioner hos sina arbetsgivare. Möjligheterna till olika typer av dispens (tidsförlängning) diskuteras nu med relevanta myndigheter eftersom problemet med största sannolikhet kommer eskalera kommande dagar. Följden riskerar då bli ett stort antal personer med inaktiva certifikat som därmed inte kommer kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bryta mot lagen.

- Bägge dessa frågor har alltså högsta prioritet hos föreningen och vi arbetar hårt tillsammans med de myndigheter som ansvarar för frågorna för att hitta snabba, praktiska och funktionella lösningar, säger Per Jonasson vidare.

Håll er löpande uppdaterade genom att besöka föreningens hemsida www.skvp.se

Bild/Illustration: CDC

 

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ahlsell
  • knapp
  • Kylma
  • Ny annons
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se