Rekordstort intresse bland husägare för energismarta investeringar

Publicerad: 10 Mar 2023
Intresset för att energieffektivisera är rekordstort i de svenska hemmen. Mer än varannan husägare planerar att göra någon förändring gällande uppvärmning och energianvändning i sitt hus det närmaste året. Men många är osäkra på vilken åtgärd som är den bästa för sin bostad. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

Det senaste årets höga elpriser har påverkat hushållen i hur de ser på sin energianvändning. 55 procent av dem planerar också att göra någon förändring gällande uppvärmning och energianvändning i sitt hus det närmaste året. Det är betydligt fler jämfört med för ett år sedan, då motsvarande andel var 38 procent.

- Energiinvesteringar kan ofta vara kostsamma, men i kalkylen bör man även ha med att elförbrukningen och de löpande kostnaderna blir lägre och risken för höga elräkningar framåt minskar. Perioder av elbrist kommer vi nog ha några år framåt, genom att energieffektivisera kan man skydda sin privatekonomi, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.

Främst är det solceller som lockar. 30 procent planerar att installera det, mer än dubbelt så många jämfört med förra året. 20 procent kommer se över husets isolering, även det mer än en fördubbling på ett år.

Bland de husägare som inte planerar att göra någon energiomställning uppger 35 procent att de skulle överväga att byta till en mer klimatvänlig energikälla om det statliga stödet för det utökades.

- Vid årsskiftet höjdes skattereduktionen för installation av solceller, från 15 till 20 procent av arbets- och materialkostnaden. Våra siffror indikerar att ännu fler skulle ställa om ifall skattereduktionen höjdes ytterligare, säger Madelén Falkenhäll.

Drygt fyra av tio husägare har koll på hur en energibesparande investering skulle påverka privatekonomin och klimatet. Däremot är det nästan hälften som inte vet eller är tveksamma om vilken energisparande åtgärd som skulle vara den mest effektiva för sin bostad.

- Med de elpriser vi hade under hösten kan ett byte av värmepump innebära 30 000 kronor lägre elkostnader per år. Även mindre åtgärder som att se över isoleringen i huset minskar elförbrukningen avsevärt och man kan spara ytterligare tusenlappar. Med ett energieffektivt hus minskar man risken för höga kostnader och får en mer hållbar ekonomi på sikt, säger Madelén Falkenhäll.

91 procent uppger att beskedet om elstöd inte har påverkat hur de använder el. 40 procent av de som uppger att de får elstöd kommer använda pengarna till elkostnader och 14 procent på andra nödvändiga utgifter. 24 procent kommer spara pengarna eller lägga dem på konsumtion.

Annons
5 Apr, 2023
HFO 2023
Shanghai, Kina
7 Apr, 2023
CR Expo
Shanghai, Kina
27 Apr, 2023
IIR: Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies
Ohrid, Makedonien
11 Maj, 2023
ISH China & CIHE
Peking, Kina
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS
  • AQS Produkter
  • Dahl knapp 2022-09
  • Ahlsell
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se