Qvantum lanserar ny värmepumpsplattform

Publicerad: 25 Apr 2024
När Qvantum nu lanserar en ny värmepumpsplattform säger man sig ha gått tillbaka till ritbordet och designat om värmepumpen för den framtida energimarknaden. Det beskrivs innebära en väsentligt ökad förmåga att lagra energi och att bli en aktiv del i ett distribuerat energisystem.

I samband med Nordbygg släpper Qvantum fler värmepumpar från sin nya plattform. Tidigare i år lanserades frånluftsvärmepumpar (QE-serien) och nu kompletteras dessa med en luft/vatten-serie (QA-serien) med tillhörande innedel (QH-serien).

När Qvantum lanserade sin portfölj av smarta värmepumpar på den europeiska marknaden, under ISH-mässan i Frankfurt förra året, ville man visa att detta var mer än bara en värmepump. 

– Bakom plåten finns mycket mer än man är van vid i branschen, säger Richard Carlholmer som är försäljningschef för Sverige. Nya patentsökta innovationer ger värmepumpen större förmåga att lagra energi och att bli en aktiv del av energisystemet. Det gynnar inte bara kundens plånbok utan i förlängningen hela samhället och vår planet.

Företagets värmepumpar uppges vara redo för nästa steg i utvecklingen på energimarknaden: Heat Pump to Grid, HP2G. HP2G - funktionalitet är en familj av funktioner som bland annat kan optimera mot timtariffer, effektmarknader och frekvensmarknader.

Det som gör HP2G-funktionaliteten betydelse full enligt Qvantum är att man designat om vattentanken och hydrauliken i värmepumpen så att den nu kan fungera som ett termiskt batteri. Höjs temperaturen 10° motsvarar det 2 kWh färdig värme. Qvantums värmepumpar uppges kunna lagra upp till 90° vilket då skule innebära att man kan lagra upp till 12 kWh färdig värme i tanken. Systemet är också designat för att kunna svara snabbt varför man även kommer kunna vara en aktör på Svenska kraftnäts marknad för stödtjänster till elnätet. Detta är en funktionalitet som kallas flexready.

All hårdvara i värmepumpsplattformen uppges vara anpassad för de nya funktionerna. De kommer gradvis att rullas ut genom over-the-air (OTA) uppdateringar till värmepumparna och appen. Hela tänket kring värmepumpen beskrivs också vara digitalt från början. Kundsupporten är redan idag uppkopplad och kan på distans analysera och avhjälpa fel. Inom kort så kommer även kundsupporten att kunna göras digitalt .

 

Annons
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
28 Maj, 2024
ARBS 2024
Syndey, Australien
29 Maj, 2024
14th IIR Conference on Phase-Change Materials and Slurries for Refrigeration and Air Conditioning
Paris, Frankrike
10 Jun, 2024
ATMOsphere America Summit 2024
Washington DC, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se