Qvantum förvärvar produktionsanläggning från Electrolux

Publicerad: 15 Sep 2023
Qvantum har genomfört ett strategiskt förvärv i form av Electrolux Group:s tillverkningsanläggning i Nyíregyháza, Ungern. Värdet på affären uppges till 38 miljoner euro och Qvantum säger att målet är en årlig produktionskapacitet på en miljon värmepumpar när verksamheten är fullt utbyggd.

I och med förvärvet av marken, byggnaden och viss produktionsutrustning säger sig Qvantum inte bara ta över ägandet av en modern fabriksanläggning utan också av avancerad produktionsteknologi, vilket skapar förutsättningar för att bolaget ska kunna vidareutveckla R&D-kompetensen ytterligare. Anläggningen kommer att stegvis byggas om för att kunna producera värmepumpar och förväntas starta produktionen under andra halvåret 2024. Qvantum räknar med att anläggningen kommer att ha en årlig produktionskapacitet på en miljon värmepumpar när de olika faserna i ombyggnationen är slutförda. Produktionsanläggningen i Nyíregyháza är Qvantums tredje fabrik efter Limhamn och Åstorp i Sverige.

- Vi är mycket glada över förvärvet, det handlar lika mycket om ett förvärv av teknik som av ökad kapacitet och att etablera Qvantum i den europeiska "heat pump valley". Med anläggningen som Electrolux har utvecklat, effektiv och med produktionsteknik och R&D i världsklass, kan vi snabbt förvandla produktionslinjen från kylprodukter till elektriska värmepumpar och accelerera vår produktionsvolym väldigt snabbt. Detta kommer att skapa ännu bättre förutsättningar för oss att uppfylla vår vision att erbjuda innovativa elektriska värmepumpar till rimliga priser till många. Man kan säga att vi demokratiserar värmepumpsmarknaden och samtidigt påskyndar den gröna energiomställningen i Europa, säger Fredrik Rosenqvist, vd och grundare av Qvantum Industries AB.

På bild: Fredrik Rosenqvist
Fotograf: Johan Marklund

11 Aug, 2024
16th IIR-Gustav Lorentzen Conference
College Park, USA
27 Aug, 2024
China Heat Pump Conference 2024
Shenzhen, Kina
30 Sep, 2024
Interclima
Paris, Frankrike
8 Okt, 2024
Chillventa 2024
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se