Plusenergihus i trä invigt

Publicerad: 1 Sep 2023
Nu flyttar de första hyresgästerna in i K2A:s nybyggda plusenergihus Generatorn i Linköping. Huset beskrivs vara unikt i sitt slag och sannolikt det största plusenergihuset i trä som byggts i Sverige. Huset består av 90 studentlägenheter och 22 trygghetsbostäder. En av nyckelkomponenterna är särskilda lösningar för bergvärme och värmeåtervinning från utgående vatten.

Tidigare i veckan meddelade K2A att bolagets studentbostäder från Lund i söder till Kiruna i norr är i princip fullt uthyrda inför terminsstarten. Även i de nya studentbostäderna i Linköping är det helt fullt när terminen nu inleds. 

–?Det här är ett projekt vi är väldigt stolta över där vi minimerar utsläppen i både byggfasen och driftsfasen. Att studentbostäderna är fullt uthyrda direkt vid invigning visar också på den stora efterfrågan som finns i hela Sverige på klimatsmarta och yteffektiva studentbostäder med hög kvalitet i bra lägen, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Ett plusenergihus innebär att byggnaden på årsbasis producerar mer energi än vad som används i byggnaden. För att lyckas med detta använder K2A solceller och särskilda lösningar för bland annat bergvärme, behovsstyrd ventilation och återvinning av värme från utgående vatten. Att huset är byggt i trä uppges dessutom innebära avsevärt lägre klimatutsläpp från byggfasen än en traditionell byggnad i stål och betong. 

10 Okt, 2023
SIFA 2023
Paris, Frankrike
12 Okt, 2023
Refcold India
Chennai, Indien
24 Okt, 2023
European Heat Pump Summit
Nürnberg, Tyskland
25 Okt, 2023
ISK-Sodex
Istanbul, Turkiet
Visa fler händelser
Din ort
AQS
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Dahl knapp 2022-09
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se