Över 2 miljoner uppgifter om farligt avfall i nytt register

Publicerad: 6 Sep 2021
Över 2,1 miljoner anteckningar över farligt avfall har rapporterats in till Naturvårdsverkets avfallsregister sedan registret öppnade i november 2020. Hittills är det mest el-avfall, lysrör och byggmaterial med asbest som har rapporterats in.

Alla som rapporterar bidrar till att måla upp bilden över mängden farligt avfall och dess flöde över Sverige. Naturvårdsverket har inte analyserat all data, men det går att börja se något av bilden.

Bland annat toppar rapporteringen med följande farliga avfall:

-En viss typ av el-avfall såsom datorer, skärmar och nyare vitvaror
-Lysrör och annat kvicksilverhaltigt avfall
-Byggmaterial som innehåller asbest.

- Det är för tidigt att dra några slutsatser ännu men vi kan redan se att informationen i avfallsregistret kommer att bli värdefull för miljötillsynen. Vi och tillsynsmyndigheterna jobbar fortfarande med att nå ut till alla verksamheter. Det finns fortfarande aktörer som inte vet om att de har farligt avfall. Flera verksamheter vet inte heller att de måste anteckna uppgifter om sitt farliga avfall och sedan rapportera in det till vårt avfallsregister, förklarar Erika Nygren, enhetschef på Naturvårdsverket.

Eftersom nästan alla verksamheter lämnar ifrån sig någon typ av farligt avfall så uppskattas över en miljon företag och verksamheter beröras av antecknings- och rapporteringskravet någon gång under ett år. Hittills har över 20 000 olika verksamheter rapporterat in sina antecknade uppgifter. De stora återvinningsföretagen toppar rapporteringen.

– Det är naturligt att återvinningsföretagen även i fortsättningen kommer att rapportera mer. Ofta transporterar, lagrar och behandlar de också farligt avfall och då behöver de rapportera i flera steg, berättar David Carlsson, handläggare på Naturvårdsverket.

– Det ska bli spännande att bygga kunskapen om hur farligt avfall hanteras i Sverige. Det finns en otrolig mängd information i avfallsregistret som redan visar att det kommer att bli ett bra verktyg för förbättring. Informationen ökar möjligheten att upptäcka flöden och säkerställa att avfallet tas om hand på rätt sätt. Tyvärr händer det fortfarande att farligt avfall lämnas i skog, sjöar och mark där det kan skada människor och miljö, avslutar David Carlsson.

25 Nov, 2024
ATMOsphere Europe Summit 2024
Prag, Tjeckien
10 Feb, 2025
AHR Expo
Chicago, USA
17 Mar, 2025
ISH
Frankfurt, Tyskland
3 Apr, 2025
Norsk Kjøleteknisk Møte
Bergen, Norge
Visa fler händelser
Din ort
Box september-oktober 2024 AQS
  • Ahlsell
  • Knapp november
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se