Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Nya förbud mot placerande på marknaden

Publicerad: 11 Nov 2021
I F-gasförordningen finns förutom nedtrappningen av mängden f-gaser som får placeras på marknaden inom EU även förbud som begränsar att vissa applikationer och produkter får placeras på marknaden (säljas). Den 1 januari 2022 träder två av dessa i kraft rapporterar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen skriver att det första förbudet rör plugindiskar enligt följande definition: Kyl- och frysskåp för kommersiellt bruk (hermetiskt sluten utrustning) som innehåller fluorkolväten med en faktor för global uppvärmningspotential på minst 150. 

Det andra förbudet som blir aktivt vid årsskiftet rör större centraliserade kylsystem: Centraliserade kylsystem med flera moduler för kommersiell användning med en nominell kapacitet på minst 40kW och som innehåller eller vilkas funktion kräver fluorerade växthusgaser med en faktor för global uppvärmningspotential på minst 150, detta gäller dock inte för den primära kylkretsen i kaskadsystem, i vilken fluorerade växthusgaser med en faktor för global uppvärmningspotential på mindre än 1 500 får användas.

Där den primära kylkretsen i kaskadsystem är den som arbetar med högre temperaturer. 

Förbuden rör placerande på marknaden och innebär därmed inget användningsförbud för de produkter som redan finns i drift.  

Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • AQS Produkter
  • knapp
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Ny annons

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se