Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Nu startar Sveriges modernaste fyllningsanläggning för köldmedia

Publicerad: 4 Jun 2021
Inom kort startar Linde (fd AGA) vad man beskriver som Sveriges modernaste fyllningsanläggning för köldmedia i Enköping. Anläggningen ökar tillgängligheten och servicen till kunderna i norra Europa. I ett första steg kommer de vanligaste köldmedierna att fyllas, och i steg två även så kallade A2L-köldmedier.

Den nya fyllningsanläggningen för köldmedia är placerad inne på området i Lindes gasfyllningsanläggning i Enköping för industri-, special- och medicinska gaser, som invigdes 2019. Avdelningen för köldmedia har fyra fyllningsstationer för flaskor och tre för drums. Med den nya anläggningen kan Linde erbjuda en snabbare försörjning till kunder i Norden och Baltikum.

- Nu kommer vi närmare våra kunder i norra Europa och kan erbjuda ännu bättre service och tillgänglighet, säger Niclas Andersson produktchef köldmedia, Linde.

Följande produkter kommer initialt att fyllas i den nya anläggningen för köldmedia: R134a, R407C, R410A och R452A. Andra gaser som kan bli aktuella är exempelvis R407F, R448A, R449A, R450A och R513A. I steg 2 kommer även A2L köldmedier att fyllas, samt en modern anläggning för hantering av återtagen köldmedia kommer installeras.

Den nya anläggningen innebär en positiv miljöeffekt genom färre och kortare transporter. 

- Vi får mer gas på en bil om vi hanterar tankar istället för som tidigare köper fyllda flaskor från någon av våra fabriker på kontinenten. Fokus ligger på att fylla flaskor (främst 12 och 61L). Vi kommer också att fylla vissa volymer i drums (ton-tankar). Vi kommer att utgå från lagringstankar om ca 20 ton/produkt, fortsätter Niclas.

Anläggningen möter samtliga högt ställda miljökrav från berörda myndigheter och de miljö- och kvalitetskrav som gäller inom Linde.

- Vår teknik kan garantera en maximalt miljövänlig hantering och minimala utsläpp av köldmedia. Vid byte av varje sort tomsugs systemet med såväl recoverymaskin som boosterutrustning, berättar David Larsson, produktionsingenjör, Linde.

Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se