Mitsubishi Electric Europe B.V. Scandinavia välkomnar ny vd

Publicerad: 29 Jun 2022
Tokyofödde Akihiro Kambara tar nu över efter Itaru Watanabe som lämnar Sverige efter tre år för nya äventyr inom Mitsubishi Electric-familjen. Här får du lära känna företagets nya vd lite bättre och höra om hur hans framtidsvisioner för Mitsubishi Electric i Skandinavien ser ut.

Akihiro Kambara är stadigt förankrad inom Mitsubishi Electric Cooperation där han började som trainee, nyutexaminerad från universitetet 1989. Hans karriär har spänt över många olika roller genom åren och har fört honom till många platser över världen, som exempelvis USA, Storbritannien, Thailand och nu Sverige.

Under de senaste två och ett halvt åren har han varit baserad i Japan som Senior Manager för utländska verksamheter inom hushållsapparater och visuella informationssystem. Rollen innebar bland annat många resor till Mitsubishi Electrics dotterbolag i Thailand och andra delar av Sydostasien:

- Jag har alltid noterat att så många skandinaver verkar besöka Thailand under vintersäsongen i Norden. Jag var nyfiken på det och nu tror jag att jag äntligen förstår varför. Det är naturligtvis en fantastisk flykt från de kalla och mörka vinterdagarna, säger Akihiro Kambara.

Det endast gått cirka en månad sedan Akihiro Kambara började sin nya tjänst men han är redan väl insatt i den skandinaviska verksamheten. Han tycker att det är en ära att ha fått möjligheten att leda Mitsubishi Electric i den här delen av världen.

- Jag lär mig fortfarande om marknaden och hur vi presterar här så klart, men det gläder mig att den skandinaviska grenen går så bra. Efterfrågan på våra värmepumpar och produkter inom ventilation och luftkonditionering är väldigt stor. Vårt produktutbud passar väldigt bra i dagens värld där vi alla strävar efter att ersätta fossila bränslen och minska koldioxidutsläppen, säger Akihiro Kambara och fortsätter:

- Samtidigt står många, ja de flesta, tillverkningsföretag nu inför komplicerade utmaningar när det gäller logistik och brist på halvledare som en konsekvens av det ukrainska kriget och pandemin. Vi som företag lägger ner mycket tid och jobb på att genom innovativa lösningar säkra upp leveranssituationen och logistiken.

Vad gör Mitsubishi Electric unikt i förhållande till konkurrenterna då enligt Akihiro Kambara?

- I Skandinavien är vi kanske mest kända för våra värmepumpar, luftkonditioneringsprodukter och ventilationsaggregat, men i resten av världen är vi kända för så mycket mer, som rulltrappor, hissar, energihantering och fabriksautomation. Så en sak vi kan göra som många konkurrenter inte kan, är att integrera alla våra verksamheter och leverera ett helt koncept för byggnader som täcker allt från elkomponenter och luftkonditionering till hissar och värmedrift, säger han.

- Nästa år firar vår verksamhet i Skandinavien 40-årsjubileum dessutom. Det är en enorm tillgång för kunderna att dra nytta av det kunnande vi har byggt upp om marknaden och hur vi har optimerat produkter för drift i det skandinaviska klimatet. För oss är kundnöjdheten alltid en prioritet och jag tycker att den skandinaviska verksamhetens fokus på support och kundkontakt är ett sant bevis på det.

Fem snabba frågor till Akihiro Kambara:

Det första jag gör när jag kommer till kontoret på morgonen:
-Tvättar händerna och tar sen lite örtte med honung.

En person, levande eller död, som jag skulle vilja träffa:
Steve Jobs. Jag skulle vilja säga tack för hans kreativitet och innovativa sätt att tänka. Jag skulle själv inte kunna tänka mig mitt liv utan en iPhone och en iPad.

Ett ställe jag skulle vilja besöka:
East Hampton, Long Island, NY, USA. Där finns Ralph Lauren Rugged och Vintage i en butik som heter RRL East Hampton. Jag gillar vintageprylar och RRL är mina favoritplagg i min garderob. Jag vill också besöka och spela på Shinnecock Hills GC, där US Open Golf hölls 2018.

På min fritid gillar jag att:
Sitta ner, ta det lugnt och lyssna på bra musik eller se en film och dricka en öl av sorten ale. Min favorit-ale är för övrigt London Pride.

Det här är något som inte alla känner till om mig:
-
Jag samlar på ugglor. Nya och gamla, men mest gamla. Jag har fler än 170 ugglor i min samling som jag har byggt upp under 30 år

Annons
5 Apr, 2023
HFO 2023
Shanghai, Kina
7 Apr, 2023
CR Expo
Shanghai, Kina
27 Apr, 2023
IIR: Ammonia and CO2 Refrigeration Technologies
Ohrid, Makedonien
11 Maj, 2023
ISH China & CIHE
Peking, Kina
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Dahl knapp 2022-09

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se