Labkyl säkrar processkylan i Bake My Days nya bageri

Publicerad: 4 Mar 2024
När Bake My Day bygger upp ett av Sveriges största bagerier i Arlandastad står Labkyl för leverans och installation av den nya kyl- och frysanläggningen. Med det nya bageriet kommer Bake My Days verksamhet att utökas ytterligare samtidigt som de är energieffektiva och miljövänliga.

Bake My Day bakar för hand och utan onödiga tillsatser. Dessutom på svenskt spannmål, svenskt smör och grädde samt ägg från svenska frigående höns. Sortimentet rymmer klassiker som prinsesstårta, kanelbullar, biskvier och smakrikt surdegsbröd, men även nya produkter. Labkyl installerar här en kyl- och frysanläggning med naturligt köldmedium.

Då Labkyl valt att använda CO2 som köldmedium kommer den nya kyl- och frysanläggningen även att stå för fastighetens totala värmebehov. Värmeenergin från kyl- och frysanläggningen återvinns och går tillbaka till fastigheten som gratis uppvärmning och tappvarmvatten. På det här sättet får Bake My Day en energieffektiv och miljövänlig drift av bageriet. Fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Just nu pågår byggnationen och det invändigt 10 000 kvm stora bageriet beräknas vara klart sommaren 2024.

-Man tror att ett bageri mest är i behov av värme till ugnar, men behovet av kyla i olika former är också stort. Bake My Day hanterar stora volymer av bakverk, ingredienser och råvaror som behöver kyla i olika former. Det gör att det här uppdraget innehåller många specialanpassningar. Ta degämnen som ett exempel. En del degämnen förvaras frysta andra som surdeg behöver stå kallt i 24 till 48 timmar innan de använts.All kyla i det här bageriet är miljövänlig och högst energieffektiv, säger Patrik Larsson, teknisk chef på Labkyl.

Den totala ytan för bageriet är på cirka 10 000kvm och kommer bidra till Arlandastads utveckling med 150-200 nya arbetstillfällen när verksamheten är i full drift.

Foto: Arlandastad

Annons
Annons
16 Apr, 2024
HVAC & Refrigeration Live
London, Storbritannien
21 Apr, 2024
11th Asian Conference on Refrigeration and Air Conditioning
Jeju, Sydkorea
23 Apr, 2024
Nordbygg 2024
Stockholm, Sverige
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Knapp april
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se