Kylskåpet är det svenskarna har svårast att klara sig utan

Publicerad: 1 Nov 2022
Vi går på många sätt en tuff vinter till mötes med inflation och höga elpriser vilket gör att många ser över sin energiförbrukning i hemmet. En stor del av hemmets energiförbrukning sker i köket och en ny undersökning visar att många svenskar är beredda till långtgående åtgärder för att sänka förbrukningen i sina köksutrymmen. Kylen är dock det som vi skulle ha svårast att klara oss utan om elen stängs av enligt undersökningen.

Den nya undersökningen från Yougov på uppdrag av Elon visar att 52 % vill se till att det är rätt temperatur i kyl och frys och 45 % är beredda att stänga av spis och ugn innan maten är klar för att utnyttja eftervärmen.

Men svenskarna kan även tänka sig mer långtgående förändringar för att hantera den tuffa elsituationen. Undersökningen visar att 40 % planerar att använda vattenkokare för att förkoka vatten och 33 % kommer skrapa matrester från tallrikar istället för att skölja innan disk.

-Vi möter ju många kunder i våra butiker runt om i landet och vi märker generellt att många nu är mycket mer kunniga kring vad som förbrukar energi i hemmet och visar även ett stort intresse för energisparande produkter, säger Christian Dahlborg, marknadschef på Elon.

Fler än var fjärde svensk, 27 %, planerar också att använda den kallare årstiden för att kyla mat utomhus innan den fryses in. Dessutom är var tredje, 33 %, beredda att tända stearinljus istället för lampor för att lysa upp i vintermörkret. Fler än hälften, 56 %, har börjat titta mer på vitvarors energiförbrukning i takt med att elen blivit dyrare. 13 % är också beredda att köpa nya vitvaror som är mer energisnåla.

Nästan var tredje svensk, 32 %, har gjort förberedelser för att kunna laga mat i hemmet även om elen skulle stängas av periodvis. Det som vi skulle ha svårast att klara sig utan om elen stängs av är:

  1. Kylen
  2. Spisen
  3. Frysen
  4. Mikrovågsugnen
  5. Vattenkokaren

- Tidigare generationer har ofta haft mer kunskap kring hur man på olika sätt kan använda natur och årstider för att underlätta vardagen och det tuffa omvärldsläget kanske gör att dessa kunskaper sprids till nya generationer, säger Christian Dahlborg på Elon.

Foto: Elon

Annons
30 Nov, 2022
53rd International HVAC&R Congress and Exhibition
Belgrad, Serbien
1 Dec, 2022
CIAAR
Shanghai, Kina
8 Dec, 2022
REFCOLD India
Ahmedabad, Indien
6 Feb, 2023
AHR Expo
Atlanta, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Kylma
  • Dahl knapp 2022-09

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se