Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Kyl- och frysdiskar får energikrav

Publicerad: 6 Mar 2019
I slutet av januari tog EU beslut om nya ekodesignkrav för kyl- och frysdiskar i handeln samt för svetsutrustning. Inget av produktområdena har krav sedan tidigare. Kylar och frysar för handeln – det vill säga frys- och kyldiskar i mataffärer, glassboxar eller drickakylen på snabbmatstället, kommer även få en obligatorisk energimärkning.

De EU-gemensamma ekodesign- och energimärkningskraven gäller redan för ett 30-tal produktgrupper och i slutet av januari i år röstade EU igenom att ekodesignkraven även ska gälla för kylar och frysar i handeln och för svetsutrustning.

– De nya kraven på kylar och frysar förväntas spara 19 TWh el per år inom EU från år 2030. Det motsvarar Litauens och Lettlands gemensamma elanvändning per år, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten.

Likt många andra produkter som nyligen fått nya eller skärpta krav, kommer kylar och frysar för handeln även få krav gällande resurseffektivitet. Tillverkare och leverantörer kommer därmed behöva säkerställa att det finns information om hur man bäst reparerar produkterna. De ska även säkerställa att det finns tillgängliga reservdelar att få tag på inom 15 dagar.

– Kylar och frysar i handel kan var riktigt stora energianvändare, och det är positivt att det nu ställs krav på både resurseffektivitet och energiprestanda. Med de nya kraven kommer det att bli vanligare med dörrar på kylar och frysar i mataffärerna – vilket kommer minska energianvändningen betydligt, säger Emma Olsson på Energimyndigheten.

Samtidigt införs även en obligatorisk energimärkning som börjar gälla från 2021. Märkningen kommer göra det lättare för inköpare att jämföra olika kyl- och frysprodukter med varandra – både vad gäller energianvändning och volym.

Den positiva teknikutvecklingen har även gjort att många produkter nått upp energimärkningsklasserna A+ - A+++. Därför kommer energimärkningen att från och med 2021 återgå till en skala på A-G, där klass A är tom vid införandet.

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Kylma
  • Ny annons
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se