I stadsdelen Birsta mellan Sundsvall och Timrå, står en ny terminal klar för Kyl- & Frysexpressen Nord. Anläggningen har bland annat intressanta energilösningar. Byggherre och fastighetsägare är Catena som använder BREEAM för att certifiera sina byggnader. Kyl- och frysterminalen certifieras enligt BREEAM för betyget Very Good.
I partnerskap med Kyl- & Frysexpressen Nord drog Catena igång byggandet av en logistikanläggning i stadsdelen. Kyl- & Frysexpressen hade sedan tidigare cirka 1000 kvm kyllager och ett mindre fryslager i Birsta, samt kontor på annan plats. Kyl- & Frysexpressen behövde något nytt att växa i och möjlighet att samla verksamheten. Mot bakgrund av att Catena några år tidigare hade byggt en liknande anläggning åt Kyl- & Frysexpressen i Luleå, blev det naturligt att fortsätta samarbetet.
Anläggningen har en lägre del med 2500 kvm kyllager och där flertalet lastportar finns. Den högre delen innehåller 2000 kvm varav cirka 1000 kvm fryslager med ställage, samt tomhantering på bottenplanet, medan kontorsytor finns på övre plan. Relativt mycket lokalyta behövs för kylaggregat, ventilation och andra installationer.
- Anläggningen är konstruerad med platta på mark och stomme bestående av stålpelare och stålbalkar. Stålet är till 75 procent återvunnet, berättar Jens Ryd, projektledare hos Catena. Betonggolven gjöts i efterhand sedan vi fått tätt hus med tak och väggar. I frysdelen är det två betonggolv på varandra med värmeslinga mellan som tjälskydd.
Det kräver en del annorlunda tänk att bygga hus där det nästan alltid är kallare inne än ute. Hela anläggningen är klädd med sandwichelement, där isoleringsmaterialet PIR används i stället för stenull. PIR är en foam som har bättre isoleringsförmåga.
Anläggningen har smarta energilösningar, där värme återvinns från kylanläggningens varma sidor.
– Spillvärme används för uppvärmning av kontor, kommunikationsytor och teknikrum. Kylsystemet baseras på koldioxid som köldmedia i stället för ammoniak, fortsätter Jens Ryd. Värme tas tillvara bland annan innan den kyls av med systemets gaskylare på taket. Värmebehovet för de lokalytor som behöver värmas klarar sig utan tillförd värme i form av fjärrvärme. Endast de allra kallaste dagarna behövs spetsvärme, och därför har elpatroner installerats i det vattenburna systemet. Energiberäkningar visar att anläggningen använder 35 kWh/kvm och år, och därmed hamnar i energiklass B. Men om vi ska jämföra olika kyl- och fryslager med varandra, säger siffran inte så mycket, eftersom de olika lagren kan skilja sig mycket åt bland annat i planlösning.
På taket till lågdelen har solcellspaneler installerats, med effekten 500 kWp. Hela 81 procent av produktionen ska säljas, och resterande användas för fastighets- och verksamhets-el.
Catena certifierar sina nyproduktioner med BREEAM. Företaget har haft egen personal som hållbarhetssamordnare, medan man anlitat Sweco för rollerna som BREEAM AP och assessor. Sweco har också skött kontroll av uppfyllande av EU-Taxonomin och Catenas egna hållbarhetskrav. Siktet för BREEAM är betyget Very Good. Från och med i år skärper Catena kraven till Excellent för nybyggen. Till 2030 ska hela fastighetsportföljen vara certifierad. För befintliga byggnader används BREEAM In-Use.
Totalentreprenör för projektet har varit YLAB Larssons Bygg AB. Företaget har bland annat anlitat NKI-Kyl AB.
- Idag är det viktigt för alla som bygger nytt eller genomför en ombyggnation att det görs hållbart. Catenas nya kyl- och fryslager i Sundsvall är ett bra exempel på det. Det här uppdraget fick vi via tidigare kontakter och vi är glada över att få vara en del av projektet. Vår uppdragsgivare är YLAB Larssons Bygg som har stor erfarenhet och hög kompetens av liknande uppdrag, säger Stefan Grundström, projektchef på NKI-Kyl.
Foto: Catena