KTH Klimatkammare 2.0

Publicerad: 23 Feb 2021
2006 installerade Labkyl fyra klimatkammare åt avdelningen för tillämpad termodynamik och kylteknik på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Efter 15 års lyckad verksamhet i KTHs tjänst är det nu dags att uppgradera kamrarna och återigen är det Labkyl som står för installationen.

Kamrarna är på cirka 12 kvm vardera och används bland annat till att skapa vintermiljöer för forskning och tester. Det kan exempelvis vara för att undersöka tillväxt av frost på olika behandlade ytor, test av byggnadsdelar och material i kyla eller test av värmepumpars energieffektivitet.

Labkyl kommer att riva det gamla kylsystem och sätta in ett nytt. Det gamla köldmediet propen byts nu ut mot CO2 (koldioxid) och ett nytt aggregat kommer att installeras för att betjäna alla fyra kamrarna.

- Det här är ett annorlunda projekt som också ligger rätt i tiden. Klimatkamrarna kommer bland annat att användas för att forska kring energieffektiva lösningar och det är också vad vi inom Labkyl arbetar med dagligen. Dessutom känns det roligt att återuppta ett uppdrag som vi genomförde för 15 år sedan. Cirkeln är sluten, säger Nicklas Lundgren, projektledare på Labkyl.

- Labkyl byggde kamrarnas kylsystem för många år sedan och de har fungerat väl. Jag och Labkyl har haft en väldigt bra relation genom åren, säger Björn Palm, enhetschef för avdelningen för tillämpad termodynamik och kylteknik på KTH.

Foto: KTH

Annons
16 Aug, 2022
ARBS
Melbourne, Australien
21 Sep, 2022
Refrigeration & HVAC Indonesia
Jakarta, Indonesien
3 Okt, 2022
Interclima
Paris, Frankrike
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Ny annons AQS Mitsubishi
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se