Kyla VärmeTill Kyla & Värme

"Kommuner och landsting behöver säkra upp mot extremväder"

Publicerad: 30 Nov 2018
När sommaren var som varmast fick flera offentliga verksamheter problem. Södertörns högskola fick stänga av sitt IT-system när Karolinska sjukhuset behövde all fjärrkyla i området. I Malmö skickades elever hem när innetemperaturen uppgick till 30 grader. Med ett klimat i förändring kommer de varma somrarna bli vanligare - låt sommaren 2018 blir ett startskott för värmesäkring av arbetsplatser och kritiska samhällsfunktioner. Det skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i en opinionstext publicerad i Dagens Samhälle.

Per Jonasson lyfter i texten behovet av att säkra upp våra kyl- och värmepumpssystem för att klara av de utmaningar som följer i spåren av klimatförändringarna, vilket inte minst sommaren 2018 gav en fingervisning om.

"För kyl- och värmepumpbranschen har det varit en intensiv sommar med många nödutryckningar för att bistå verksamheter som fått problem med överbelastade kylsystem. Även media har rapporterat om hur verksamheter drabbas allvarligt av värmen. Vi har livsmedelshandlaren som fick kassera kyl- och frysvaror för miljontals kronor för att kylanläggningen var dåligt underhållen. Det var kirurgavdelningarna på ett antal platser i landet som på grund av undermålig kyla fick fuktpåslag på sina kirurginstrument, vilket ledde till att de måste steriliseras om gång på gång med försenade eller inställda operationer som följd."
 
Utifrån dessa erfarenheter uppmanar Per Jonasson framförallt offentliga verksamheter att ta problemen på allvar.

"Hög värme kan vara direkt dödligt för sjuka och äldre, men alla människor riskerar att drabbas av bland annat nedsatt koncentrationsförmåga, huvudvärk och illamående. Även teknisk utrustning såsom dataservrar och annat som kräver kylning riskerar att haverera vid en värmebölja."

Följande åtgärder rekommenderas av Svenska Kyl & Värmepumpföreningen i syfte att förebygga risker kopplade till att värmeböljor blir mer vanliga i Sverige:

• Att alla kommuner och landsting säkerställer att de har handlingsplaner för att hantera värmeböljor, framförallt kopplat till vården
• Att kommuner och landsting genomför övergripande analyser av riskerna kopplat till en vanligare förekomst av värmeböljor och höga medeltemperaturer och att allvarliga brister hanteras
•  En översyn av de delar av arbetsmiljölagstiftning och regelverk som är kopplade till värme.
 
Länk till texten i sin helhelt hos Dagens Samhälle

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ny annons
  • Kylma
  • Ahlsell
  • knapp
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se