Kyla VärmeTill Kyla & Värme

IUC startar branschskola för kylmontörer

Publicerad: 16 Jan 2018
Den 12 januari lämnade Skolverket besked om vilka som får delta i myndighetens nya försöksverksamhet med branschskolor – och Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) blev en av skolorna som fick sin ansökan beviljad.

Branschskola är ett nytt sätt att stärka tillgången till yrkesutbildad arbetskraft på gymnasial nivå. Skolverkets nya satsning syftar till att ge elever större möjligheter att välja yrkesutbildningar inom områden där det finns goda möjligheter till arbete. Utöver branschskola inom området kylmontör beviljades IUC även branschskola inom ventilationstekniker på gymnasial nivå.

- Det är så klart jättekul att IUC, som en av endast tio skolor i landet, fått sina ansökningar beviljade, kommenterar Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. För oss innebär det ett välkommet tillskott av nya kyltekniker, som våra medlemsföretag är i stort behov av.

På IUC är det så klart också glada miner.

- Vi är mycket glada och stolta över att ha blivit utvalda till branschskola. IUC har arbetat med yrkesutbildning i snart 30 år och vi har en hög standard och kvalité i det vi gör. Att bli branschskola tar jag som ett kvitto och en försäkran om att IUC har arbetat på rätt sätt, säger Marcus Andersson, vd för IUC.

- Genom vårt nära samarbete med branschorganisationerna Svenska Kyl- & Värmepumpföreningen och Svensk Ventilation samt företagen i branschen kan vi utveckla och skapa något nytt att erbjuda svenska gymnasieskolor och dess elever. Målsättningen är att vår branschskola ska kunna öka antalet skolor som startar utbildningar till yrkesutgångarna kylmontör och ventilationstekniker. På det viset hoppas vi kunna hjälpa branscherna med nya kompetenta medarbetare då behovet är mycket stort, fortsätter Marcus Andersson.

Att det är riksintag till branschskolan gör att elever från hela landet kan söka sig dit. Fler detaljer om hur man ansöker och vilka krav som ställs på den sökande kommer att presenteras inom kort då försöksverksamheten ska påbörjas höstterminen 2018 och pågå i fem år. 

- Även om branschskolan inte kommer att mätta behovet av utbildad arbetskraft inom kyl- och värmepumpsbranschen är det ett steg i rätt riktning. Vi tycker framför allt att det är glädjande att våra politiker inser utmaningarna med att skapa utbildningstillfällen inom branscher som våra, där resurserna är relativt knappa, och sedan tillsätter medel för att komma tillrätta med detta. Det ser vi väldigt positivt på och hoppas att det kan leda till ännu fler utbildningsmöjligheter på sikt. 

När riksdagen i somras antog den nya lag som möjliggör försöksverksamheten kommenterade gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström detta på följande sätt:

- De gymnasiala yrkesprogrammen är basen för industrins och välfärdens kompetensförsörjning. Sverige riskerar att inom en snar framtid få brist på kompetent personal i många branscher. Genom den nya försöksverksamheten stärker vi kompetensförsörjningen och säkerställer att utbildningar med litet elevunderlag kan bedrivas på fler orter. Det är bra för eleverna och bra för Sveriges konkurrenskraft.

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • knapp
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ny annons
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se