Insu får YH-utbildningar beviljade

Publicerad: 20 Jan 2023
Den 12 januari kom det positiva beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolan, 50% av Insu:s ansökta utbildningar blev beviljade. Det innebär att Insu kan erbjuda åtta yrkeshögskoleutbildningar till hösten 2023. En av dem, Projektledare kyla, är helt ny i utbudet. Samtliga åtta utbildningar är på distans.

Den 12 januari är en viktig dag för både blivande studerande och alla Sveriges utbildare som har ansökt om att få bedriva yrkeshögskoleutbildningar. Myndigheten för yrkeshögskolan meddelade då vilka utbildningar de har beviljat att starta till hösten. 

Tillsammans med tidigare beviljade utbildningar innebär beslutet att Insu till hösten kan erbjuda
följande yrkeshögskoleutbildningar. 
• Kyl- och värmepumptekniker
• VVS-ingenjör
• Elteknikingenjör med AL
• Auktoriserad Elinstallatör
• Kalkylator inom VVS
• Projektledare VVS
• Projektledare El
• Projektledare Kyla 

Den sistnämnda utbildningen, Projektledare Kyla, är alltså en helt ny utbildning som Insu kommer kunna erbjuda. Ansökan till samtliga dessa utbildningar öppnar den 1:a februari.

Maria Tengner, Verksamhetschef för yrkeshögskolan på INSU är mycket nöjd att ha fått 50% av sökta utbildningar beviljade.
- Kompetens som har att göra med energieffektivisering och klimatomställning är efterfrågade i dag. Även projektledning och kalkylering, att kunna räkna rätt på projekt och hålla budgetar är kompetens som har blivit allt viktigare på företagen. Att vi kan erbjuda  projektledarutbildning inom både, el, VVS och nu även kyla känns extra roligt, säger Maria Tengner. Intresset är stort för utbildningar upp till 200 yrkeshögskolepoäng idag, inte minst med tanke på det nya omställningsstudiestödet.

Att Insu:s yrkeshögskoleutbildningar är eftertraktade beror enligt Insu även på att de är utformade i samarbete med branschen för att möta el-, VS-, ventilations- samt kyl- och värmepumpföretagens behov av kompetens. Utbildningarna är på distans och många går på halvfart för att kunna kombineras med arbete. En annan fördel är att de är avgiftsfria och CSN-berättigade.

Insu:s vd Jens Back ser också han mycket positivt på beskedet. 
- De ökade behoven av energieffektivisering i kombination med elektrifieringen gör att det behövs nya kompetenser. Att studera på Yrkeshögskola är ett sätt att bidra och bli en klimathjälte. Det är därför av största vikt att vi och andra anordnare inom yrkeshögskolan får chansen att skapa och genomföra utbildningar för de kompetenser samhället behöver. En lågkonjunktur är dessutom ett gyllene tillfälle att möjliggöra för människor att utbilda sig för framtiden, säger Jens Back.

På bilden, Jens Back, vd Insu
Foto: Insu

Annons
6 Feb, 2023
AHR Expo
Atlanta, USA
23 Feb, 2023
Natural Refrigerants
Bukarest, Rumänien
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
13 Mar, 2023
ISH
Frankfurt am Main, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS
  • Kylma
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Dahl knapp 2022-09

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se