Industriell plug-and-play-värmepump lanseras av Advansor

Publicerad: 2 Feb 2024
Nya HeatQuantum från Advansor, som bygger på CO2-teknik, beskrivs vara en industriell plug-and-play-värmepump som utvecklats med kallt klimat i åtanke. Genom designen av aggregatet har behovet av arbetet på plats minimerats och enligt Avansor ska den kunna vara körklar på bara en installationsdag.

– En av de viktigaste begränsningarna i den gröna omställningen är bristen på specialutbildad personal på plats. Vi har därför lagt ner mycket arbete på att skapa en genomtänkt design som kräver minimalt med arbete på installationsplatsen. När en HeatQuantum lämnar vår fabrik är den färdigmonterad och klar att anslutas och startas. Det enda som krävs för uppstart är att ansluta vatten och el, säger Advansors vd Kristian Breitenbauch

Avfrostning av förångarna är lyfts fram som ett viktigt område gällande värmepumpar och detta måste fungera effektivt även vid låga omgivningstemperaturer. Advansor säger sig ha konstruerat en produkt med integrerad avfrostningsstyrning och möjlighet att producera värme även under avfrostningscykler.

– Vi har utvecklat HeatQuantum specifikt med kallt klimat i åtanke och den fungerar effektivt vid temperaturer ända ner till minus 20 grader. Hela enheten är byggd på en enda ram inklusive förångare och maskinenhet. Det gör att det går snabbt och enkelt att lasta och lossa värmepumpen med en kran, berättar Advansors CTO Kenneth Bank Madsen.

HeatQuantum uppges leverera 200–600 kW med en enda enhet, som kan parallellkopplas för ännu högre kapacitet. Den har en angiven prestandakoefficient (COP) på upp till 3,24 och är baserad på CO2 som köldmedium.

Luft/vatten-värmepumpen med CO2 ska enligt Advansor göra det enkelt att byta ut gamla gas- och oljebrännare. Med en vattenförsörjningstemperatur på upp till 85 grader och möjlighet att använda befintliga rör säger man att den är en idealisk lösning för lokaluppvärmning, varmvatten och processvärme vid renovering.

– Vi har skapat en framtidssäker lösning som hjälper våra kunder att uppfylla sina klimatmål. Det är viktigt att gå bort från olje- och gasbrännare, och med HeatQuantum har detta blivit enklare än någonsin. Vi måste helt enkelt sluta bränna saker för att hålla oss varma, säger Kristian Breitenbauch.

HeatQuantum finns i fyra olika modeller, som COP-optimerad, kostnadsoptimerad eller balanserad, med totalt 11 artikelnummer.

11 Aug, 2024
16th IIR-Gustav Lorentzen Conference
College Park, USA
27 Aug, 2024
China Heat Pump Conference 2024
Shenzhen, Kina
30 Sep, 2024
Interclima
Paris, Frankrike
8 Okt, 2024
Chillventa 2024
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Svalinn_2024 AQS
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se