ICAs e-handelslager i Göteborg årets BREEAM-byggnad

Publicerad: 28 Okt 2022
Som första logistikfastighet i Sverige certifierades i höstas ICAs e-handelslager i Göteborg med Breeam Nivå Outstanding – den högsta nivån i det internationella miljöcertifieringssystemet Breeam. Nu har byggnaden – som ägs och förvaltas av ICA Fastigheter och utvecklats av NCC – utsetts till årets BREEAM-byggnad 2022 av Sweden Green Building Council.

- Vi är väldigt glada och stolta över priset som årets BREEAM-byggnad. ICA Fastigheter har högt ställda hållbarhetsmål och det här projektet ligger helt i linje med ICAs ambitiösa klimatambition och mål att nå minst netto noll till år 2030.  Det här är kvittot av ett väldigt bra samarbete mellan ICA Fastigheter och NCC hela vägen, säger Maria Kristensen, chef Inhyrda lokaler & Logistikfastigheter ICA Fastigheter. 

ICAs e-handelslager har ett av Europas största CO2-baserade kylsystem med borrhål i marken för värme- och kylreglering. Den tekniska utformningen gör fastigheten särskilt energieffektiv. Byggnaden har byggts med hög lufttäthet och isolerprestanda för att klara av den stora energiåtgången som kyl-och frysutrymmena genererar. Ett reportage med fördjupning i kylsystemet gjordes för övrigt i Kyla & Värme nr1/2022.

Genom att bland annat plantera träd och anlägga grönytor runt fastigheten har den biologiska mångfalden stärkts och möjliggör tillväxt av den naturliga livsmiljön i området, som innan hade låg biodiversitet.  

Logistigfastigheten stod klar 2020 och har en totalyta på 17 200 kvadratmeter och är belägen i Arendal Green Park i Göteborgs Hamn. 

Fotograf: Henrik Brunnsgård

 

Annons
30 Nov, 2022
53rd International HVAC&R Congress and Exhibition
Belgrad, Serbien
1 Dec, 2022
CIAAR
Shanghai, Kina
8 Dec, 2022
REFCOLD India
Ahmedabad, Indien
6 Feb, 2023
AHR Expo
Atlanta, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Dahl knapp 2022-09
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se