Historisk park får modern närvärmelösning

Publicerad: 11 Sep 2019
Bergvärme och varmt ytvatten från Näsbyviken gör att det nya bostadsområdet i Näsby slottspark, norr om Stockholm, får en lokal närvärmelösning.

I historiska Näsby Slottspark, beläget i Täby norr om Stockholm, utvecklas just nu ett helt nytt bostadsområde av Niam AB. E.ON har varit med i utvecklingen av området och tagit fram en lokal värmelösning som omfattar bl a bergvärme och ett sjövattensystem som återladdar borrhålen med varmt ytvatten från Näsbyviken.

- Samarbetet med Niam i Näsby slottspark är ett närvärmelösningsprojekt som ytterligare befäster E.ONs position som en aktör att vända sig till vid behov av innovativa, hållbara energilösningar, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Dels kommer en värmepump att utvinna värme från berggrunden, dels tas värme från ytvattnet i Näsbyviken till vara och adderar värme till systemet. Detta ger en hållbar värmelösning till både boende i området och till slottet, som därmed kan göra sig av med sin oljepanna.

Fastighetsägaren Niam AB är en av Nordens största privata fastighetsägare och satsar stort på att hitta hållbara energilösningar i sina utvecklingsprojekt. 

- I detta fantastiska bostadsområde där historia möter nutid ville vi ha en modern och hållbar energilösning och hittade hos E.ON en kompetens i att utveckla och designa en lämplig energilösning och sedan bygga och driftsätta anläggningen, säger Catharina Nordenberg, projektutvecklare Niam.

Området som nu utvecklas kommer på sikt att bestå av 350 bostäderoch ett vård- och omsorgsboende. Första inflyttning sker i februari 2020.

Fakta Närvärmeprojektet Näsby Slottspark:

- Näsby slottspark är ett nytt bostadsområde som håller på att utvecklas i Täby angränsande till Näsby slott. Exploateringsområdet omfattar flerbostadshus och radhus. Värmelösningen omfattar både befintliga byggnader inom slottsområdet och planerad nybyggnation.
- Totalt energibehov är ca 3,4 GWh värme och varmvatten, samt ett effektbehov om ca 1,8 MW.
- Anläggningen består av en värmepump som utvinner värme ur berggrunden via ett borrhålslager. Borrhålen går ner 320 meter i marken.
- Ett sjövattensystem pumpar in varmt ytvatten från Näsbyviken via en krets som återladdar ytterligare värme till borrhålslagret.
- En biooljepanna används som reserv de kallaste dagarna om värmepumpens kapacitet inte skulle räcka till.

Annons
16 Aug, 2022
ARBS
Melbourne, Australien
21 Sep, 2022
Refrigeration & HVAC Indonesia
Jakarta, Indonesien
3 Okt, 2022
Interclima
Paris, Frankrike
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi Ny annons
  • AQS Produkter
  • Ahlsell
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se