Grontmij gör förstudie och programhandling för Nya Studenternas

Publicerad: 17 Feb 2015
Grontmij har fått i uppdrag av Sportfastigheter i Uppsala att göra en förstudie och programhandling VVS, Energi, samt Styr och övervakning för projektet Nya Studenternas. Grontmij medverkar också i utredningen om var en eventuell kommande bandyhall bör placeras, samt utföra projektering från programhandling till bygghandling för Lötens fotbollscentrum som ska fungera som temporär fotbollsarena under byggtiden.

Utvecklingen av Studenternas IP och området däromkring i centrala Uppsala har diskuterats länge. Det kommunala bolaget Sportfastigheter fick i mars förra året uppdraget av kommunfullmäktige att utreda arenans utformning och gestaltning, ekonomiska förutsättningar och så vidare.

Målet nu är att få till en modern arena för elit- och breddfotboll, men även andra aktiviteter. Den nya arenan ska få konstgräs och plats för 10 000 åskådare, utbyggbar till 15 000, där nuvarande Studenternas IP ligger. Ett arenatorg kommer att placeras mellan fotbollsarenan och stadsparken. En ny bandyarena finns också med i planerna, men där återstår att bestämma placering, en fråga som Grontmij kommer vara med och utreda. Den nya bandyarenan ska också bli en arena för elit- och breddbandy, och preliminärt ha plats för upp till 4500 åskådare.

Nya Studenternas kommer enligt planerna innehålla restaurang och gym, och i anslutning till arenan kommer andra funktioner, som kontor och kommersiella lokaler samt eventuellt bostäder att skapas. Hela projektet kommer att präglas av höga hållbarhetsambitioner. Målet för Uppsala Kommun är att skapa en plats med mer aktivitet och rörelse från morgon till kväll, alla dagar i veckan hela området kring nuvarande arenan kommer att utvecklas. Arenan kommer att vara integrerad i stadsparken och vara en vital del av ett större rekreationsområde.

Den nya arenan blir hemmaplan för IK Sirius som idag spelar i Superettan, men laget behöver också ha en hemmaplan under byggtiden. Därför planerar Uppsala Kommuns bolag Sportfastigheter att utveckla Lötens Fotbollscentrum som kommer tjäna som tillfällig hemmaarena för Sirius under byggtiden. Idag beräknas Nya Studenternas kunna stå färdigt 2019, och byggstarten är planerad till 2016.

Grontmijs uppdrag omfattar upprättandet av programhandling och förstudie VVS, och utförs av VVS-gruppen på enheten Hållbara Byggnader i Stockholm.
– Vi är glada och stolta över att få vara med i ett prestigeprojekt som det här, säger Peter Falk, projektledare på Grontmij. Det är särskilt spännande att få vara med och påverka projektet i ett så tidigt skede, när mycket ännu inte är skrivet i sten – att få det förtroendet från Sportfastigheter är i sig ett bevis för vilken hög kompetens Grontmij kan erbjuda, säger Peter Falk.

(Illustration: Fojab)
 

Annons
16 Aug, 2022
ARBS
Melbourne, Australien
21 Sep, 2022
Refrigeration & HVAC Indonesia
Jakarta, Indonesien
3 Okt, 2022
Interclima
Paris, Frankrike
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Ny annons Mitsubishi AQS
  • Kylma
  • Ahlsell
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se