"Fjärrvärmebolagen agerar som monopolister"

Publicerad: 14 Aug 2015
Branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen är kritiska mot hur fjärrvärmebolagen agerar på marknaden för att skydda sina affärer. I en debattartikel i Dagens Samhälle den 13 augusti går man hårt åt dessa energibolag samt det politiska stöd som ges till dem.

I debattartikeln skriver branschorganisationen: "Fjärrvärmebolagen har börjat agera som monopolister. De vill inte ha några alternativ och metoderna är allt annat än schyssta. Lyckligtvis har konsumenterna börjat protestera, de vill inte bli utnyttjade. Frågan man ställer sig är vart det politiska ansvaret tagit vägen i dessa bolag. "

Man pekar sedan på de historiska skälen till att näten en gång byggdes upp, bl a för att komma bort ifrån kolet och oljan som energislag. På senare år har dock kunderna reagerat mot exempelvis de höga avgifterna och sökt sig till andra uppvärmningsalternativ som bjuder på god ekonomi och använder sig av förnyelsebar energi.

"Hur har företrädare för fjärrvärmen reagerat på detta? Jo, de har klagat högljutt. När Akademiska Hus nyligen valde att satsa på värmepumpar istället för att köpa fjärrvärme försökte branschföreträdarna få regeringen att gripa in. Att Akademiska Hus sparar en massa pengar i uppvärmningskostnader, minskar sin miljöpåverkan påtagligt och driver sina anläggningar med 100 procent grön el betydde ingenting." skriver Per Jonasson, vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Man radar också upp exempel där kommuner på olika sätt försökt stoppa installationer av värmepumpsanläggningar genom olika förbud. 

Man poängterar samtidigt att "Detta handlar inte om kritik mot fjärrvärmen som sådan. Det vi vänder oss emot är att fjärrvärmen ska vara det enda alternativet och att den har getts en offentlig särställning i förhållande till andra energilösningar."

Branschorganisationen efterlyser i debattartikeln att alla energislag borde få lika vilkor, miljöincitament som är transparenta samt ett stopp för kommunala intressen i energileverantörerna. 

Länk till debattartikeln hos Dagens Samhälle.

Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se