Ett av världens energismartaste samhällen ska byggas i Brobyholm

Publicerad: 10 Nov 2023
Ett projekt med nya enfamiljshus i Brobyholm har ambitionen att bli ett av de smartaste bostadsområdena i världen tack vare den uppkopplade teknik som installerats. Genom att kunna generera, dela och optimera energi ska de boende kunna förvänta sig lägre elräkningar och förbättrad hållbarhet. Bland annat kommer värmepumpar, tvättmaskiner och diskmaskiner, kunna programmeras för att fungera när elpriserna är som lägst och när lagringsnivåerna för solenergi är tillräckliga.

Området Brobyholm ligger cirka 35 minuter från Stockholm och byggnaderna blir de första som får tillgång till en helhetslösning för smarta hem genom ett gemensamt ABB-free@home och Samsung SmartThings-system. Alla smarta hemprodukter och enheter beskrivs kunna anslutas sömlöst och säkert via Samsung SmartThings-app eller enhet.

Teknik och system för energidelning kommer att vara en viktig del av bostadsområdet. Energifördelning innebär att de viktigaste eltillgångarna, såsom elbilsladdare och växelriktare för solenergi, synkroniseras för att optimera energianvändningen genom lasthantering. Samsungs smarta apparater, som värmepumpar, tvättmaskiner och diskmaskiner, kan programmeras för att fungera när elpriserna är som lägst och när lagringsnivåerna för solenergi är tillräckliga. Solpaneler på varje hustak laddar lagringsbatterier, som sedan kan användas av hela bostadsområdet.

Bostäderna utrustas också med ett energihanteringssystem som mäter energiförbrukningen, automatiskt justerar inomhusbelysning baserat på utomhusmörkret och optimerat kyl- och värmesystemen baserat på externa temperaturer eller solstrålning.

Brobyholm beskrivs vara en samhällsvision från svenska S Property Group. Projektet är ett partnerskap inte bara med ABB och Samsung, utan även med den skandinaviska bostadsutvecklaren OBOS, portugisiska CleanWatts, SMA, och mobiloperatören Tre Sverige som levererar 5G till platsen.

Douglas Lundholm, verksamhetschef på S. Property Group, säger:

-Det nya smarta samhället i Brobyholm kommer att bli det första i sitt slag. Det energismarta samhället kommer att uppfylla de högsta standarderna för hållbarhet genom att dra nytta av de senaste framstegen inom teknik och uppkoppling, i hemmet och i hela området. Ett smart samhälle som är högteknologiskt och koldioxidsnålt, byggt för vår framtid, med tjänster från säkerhet till bekvämlighet som sömlöst hanteras med komfort i åtanke.

I Brobyholm kommer det att finnas 500 enfamiljshus till försäljning och några för uthyrning, med en potentiell framtida expansion av området till 2000 förväntade bostäder. I närliggande Åkersberga kan besökare se tekniken i OBOS visningshus. Nästa generations samhällsplanering förväntas expandera till andra projekt från och med nästa år.

Annons
15 Feb, 2024
Acrex India
New Delhi, Indien
26 Feb, 2024
HVAC R Saudi
Riyadh, Saudiarabien
27 Feb, 2024
Warsaw HVAC Expo
Warsawa, Polen
12 Mar, 2024
MCE Mostra Convegno
Milano, Italien
Visa fler händelser
Din ort
AQS
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Dahl knapp 2022-09

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se