Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Enköping väljer CO2-system för nya ishallen

Publicerad: 4 Nov 2015
En ny ishall ska byggas i Enköping. Den nya ishallen kommer att byggas på den plats där den gamla uterinken låg, i direkt anslutning till den nuvarande ishallen. Stort fokus har lagts på ett modernt och miljövänligt kylsystem. Analyser som gjorts visar på att den nya kylanläggningen kommer minska energibehovet väsentligt och sparar kommunen åtskilliga miljoner framöver

Arbetet med att bygga ny ishall har tagit fart och invigning beräknas kunna ske om ungefär ett år, i november 2016. Rivningsarbetet av den gamla rinken är nyss avslutat och bygglovsansökningarna är inlämnade. Ett stort fokus har lagts på tillgänglighetsanpassning och ett modernt kylsystem som drivs av enbart koldioxid. Den nya koldioxidanläggningen, som ska serva såväl den nybyggda ishallen som Bahcohallen med is, blir därmed en av de första i Sverige i sitt slag. Allra först ut var Gimo Ishall i Östhammars kommun.

Den nya ishallen i Enköping ska främst användas för träning medan Bahcohallen fortsättningsvis kommer vara avsedd för matcher och evenemang. Ishallarna kommer även ha nästan 700 000 kWh/år återvunnen värme över. Värmen har en temperatur på cirka 35°C och kan exporteras till andra anläggningar. 

– Vi kommer kunna driva två ishallar till en energikostnad som för en hall med denna teknik. Detta är väldigt bra då energikostnaden är en av de största kostnaderna för att driva ishallar, säger Johan Wahlberg, biträdande fastighetschef på samhällsbyggnadsförvaltningen. 

– Den nya ishallen blir en tillgänglig ishall som ger förutsättningar för bättre träningstider och är i linje med vår ambition att vara en god idrottsstad. Jag är glad och förväntansfull när arbetet nu verkligen tar fart, säger Jesper Englundh (S), ordförande i upplevelsenämnden. 

(Bilden visar Gimo Ishall i Östhammar, den första i landet att nyttja den nya generationen koldioxidanlägging för ishallar / Foto: Johan Tegnelius)

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se