Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Enkel uppfinning påstås spara energi i mataffären

Publicerad: 23 Feb 2021
Enligt forskare på Chalmers är termometern i moderna butikskylar systematiskt felplacerad. Det skulle innebära att livsmedelsbutiker förbrukar mer energi än nödvändigt.

Tommie Månsson är nybliven doktor med en avhandling om att använda livsmedelsbutiker som virtuella batterier – genom att balansera tillgång och efterfrågan på el i nätet. Under ett experiment snubblade han över något som han reagerade på. Termometern som reglerar kylan i ett butikskylskåp är generellt sett felplacerad enligt Tommie, vilket skulle göra att onödigt mycket kyla genereras.
 
 - När man gick över från öppna kyldiskar till kylar med dörr så missade man att omplacera den termometer som mäter luften som går ut ur kylskåpet. Eftersom termometern placerats för nära dörren så verkar luften som går ut vara varmare än den faktiskt är, vilket gör att kylen sänker temperaturen mer än nödvändigt. Detta innebär i sin tur att den drar mer energi än den egentligen behöver och dessutom går ojämnare, förklarar Tommie Månsson, disputerad vid institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik.   

När forskarna i försök flyttade termometern till en lämpligare position i kylskåpet märkte de att kylskåpen i genomsnitt drog ungefär fem procent mindre energi.   
 
- Det här har visat sig ha flera klimatmässigt positiva effekter. Temperaturen på luften som går in i kylen är inte lika avgörande, och man kan man hålla jämnare temperaturer, vilket leder till energieffektivisering. Dessutom minskar uppvärmningsbehovet av butikerna när kylarna inte kyler av inomhusluften lika mycket som tidigare, berättar Tommie Månsson. 

Upptäckten resulterade i ett EU-patent för en hållare för termometern i butikskylar vilket gör termometern lätt att flytta och placera om i kylskåpet. Ett spinoff-företag arbetar nu med att föra ut och implementera innovationen på marknaden. Pilottester hos den tyska butikskedjan Rewe har enligt rapporten varit lyckade, med en tydlig minskning i förbrukning, och en expansion för den lilla termometerhållaren planeras. I Sverige och övriga Europa har den dock inte slagit igenom ännu.

- Man tycker nog helt enkelt inte att det är ett problem. Tidigare hade butikerna öppna kylskåp och när man satte på dörrar så mer än halverades energiförbrukningen,vilket är en fantastisk förbättring. Så trots att det kan förbättras ytterligare har många nog nöjt sig med det.  

Tommie Månsson menar dock att när man redan gjort den stora förändringen är det istället de små detaljerna som får betydelse. Svenska livsmedelsbutiker står för tre procent av Sveriges totala elförbrukning, varav enbart kyldiskarna i sin tur står för cirka hälften av denna förbrukning.

 - Vi använder kylda matvaror i betydligt högre utsträckning idag. Så trots att de flesta butiker bytt ut sina ineffektiva öppna kylskåp till mer energieffektiva stängda, så verkar det inte som om kylsystemen egentligen drar mindre el totalt. Istället har butikerna nu många fler kylskåp än förr, avslutar Tommie Månsson.
 

Annons
9 Jun, 2021
Frigair Expo
Johannesburg, Sydafrika
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Panasonic AQS Mitsubishi
  • Kylma
  • Ahlsell
  • Ny annons
  • knapp
  • AQS Produkter
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se