Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Energigemenskaper kan ge energibesparingar på 30 procent

Publicerad: 4 Maj 2021
Energigemenskaper kan vara ett effektivt svar på energiomställningens utmaningar, och kan bidra till kraftigt sänkta topp-effektbehov och energibesparingar på upp till 30 procent. Nu etableras demonstrationsprojekt för energigemenskaper i Örebro och Stockholm, där RISE tillsammans med KTH ska undersöka möjligheterna till delning av energi mellan fastigheter, lokal solelproduktion och lokala energilagringslösningar.

I projektet bildas två energigemenskaper i ett befintligt bostadsområde i området Hammarby Sjöstad i Stockholm och i det nybyggda bostadsområdet Tamarinden i Örebro. Energigemenskaperna kommer ge möjlighet till delning av energi mellan fastigheter, lastbalansering, lokal solelproduktion och lokal användning av batterilösningar. Tillsammans har piloterna potential att halvera effektbehovet och spara cirka 30 procent av energibehovet för de fastigheter som ingår i energigemenskapen.

-    Från RISE sida är vi väldigt glada att vi tillsammans med KTH har fått uppdraget att samarbeta med och studera två piloter för energigemenskaper, med målet att formulera riktlinjer för upphandlingar och regelverk så att tjänster, innovationer och affärsplaner kan skapas för att realisera effektiva energigemenskaper i Sverige, säger Monica Axell, Forsknings- och affärsutvecklare på RISE. 

Pilotprojekteten i Tamarinden i Örebro omfattar 700 lägenheter, Örebro kommun har en långsiktig ambition att implementera detta i alla lägenheter i Örebro. Pilotprojekten i Hammarby Sjöstad omfattar 672 lägenheter. Ambitionen är att sprida detta vidare inom stadsdelen och till andra stadsdelar. Pilotprojekten är valda för att vara replikerbara och skalbara mot minst 80 procent av Sveriges fastighetsbestånd. Demonstrationen kommer alltså att ske både i ett befintligt område och ett nybyggt bostadsområde, något som är viktigt då de sociala utmaningarna som ska undersökas förväntas se olika ut beroende på om bostadsområdet är befintligt eller nybyggt. 

-    Vi ser ett behov av att undersöka möjligheter och utmaningar kopplat till lokal lastbalansering och delning av energi eftersom det både kan fungera som en morot för lokala samhällen att satsa på smarta och hållbara energilösningar, men även ge systemtjänster till energisystemet i stort, säger Peter Bennewitz, forskningshandläggare vid Energimyndigheten, som finansierar projektet.

På bilden: Monica Axell Foto: RISE

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Kylma
  • knapp
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se