Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle vann årets upplaga av Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik och kan därmed titulera sig Svensk Mästare. I tävlingen, som i år hölls på Polhemsskolan i Gävle den 24-25 maj, utsågs samtidigt Polhemsskolan till Årets skola efter att deltagarna därifrån samlat den högsta gemensamma poängen. På andra plats kom Elliot Wahlin från Finnvedens gymnasium i Värnamo och trea på prispallen blev Damien Hammarström från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.
-Det känns jättekul att vi äntligen, efter flera års uppehåll till följd av pandemin, kunnat hålla Skol-SM igen, säger Cecilia Branting från arrangören Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Ett stort grattis till både Eddie och Polhemsskolan för riktigt fina prestationer.
Det var ett brett startfält när Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik drog i gång under onsdagen den 24 maj. På plats i Polhemsskolans iordningställda tävlingslokaler fanns sex skolor, från olika delar av landet, representerade med två deltagare var. Under den första tävlingsdagen låg fokus på att sätta finalisternas teoretiska kunskaper på prov.
- Det är grunden i allt vad de kommer göra framöver, förklarar Cecilia Branting. Även om mycket i deras kommande arbetsliv kommer vara praktiskt viktat är det centralt för dem att ha grunderna med sig för att förstå, underhålla och kunna energioptimera systemen de jobbar med.
Tävlingens avslutande dag bestod i huvudsak av praktiska moment, som till exempel att löda och koppla el-kretsar.
- Vi försöker få med olika men samtidigt relevanta yrkesmoment i uppgifterna, fortsätter Cecilia. Det blir lite som att göra stickprov på deras kunskaper.
Domarteamet för löpande protokoll och skriver ner poäng vartefter delmomenten avklaras och på eftermiddagen den 25:e maj samlades de för att sammanställa resultaten. Då stod det klart att den finalist som enskilt fått den högsta poängen var Eddie Atterling från Polhemsskolan i Gävle.
- Det känns jättekul att få den här utmärkelsen, det är inte alla som kan titulera sig Svensk Mästare i det här yrket. Man blir ju lite extra motiverad nu inför att komma ut och börja jobba, få lära sig ännu mer av de blivande kollegorna som har samlat på sig både mer erfarenhet och kunskap.
Den skola vars deltagare tillsammans fick ihop den hösta poängen var Polhemskolan i Gävle.
- Jag är jättestolt över eleverna, vilken prestation, säger Robert Hedlund, lärare på kylutbildningen vid Polhemsskolan. Man märker att de lyfter sig själva och varandra vid ett sådant här tillfälle och stämningen mellan alla finalisterna har varit underbar. Ett jättefint arrangemang och ett bra sätt att lyfta branschen, det stora behovet av fler kyl- och värmepumpstekniker samt att sätta fokus på utbildning och kompetens.
Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik är en årligt återkommande tävling som arrangeras av branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) med stöd ifrån sponsorer, utbildare och företag. Målet med tävlingen är att på ett inspirerande och roligt sätt stärka kontakten mellan skola, näringsliv och elever. På så sätt vill SKVP bidra till att höja statusen för yrket, öka intresset för att söka sig till branschen och underlätta rekryteringen till både företag och yrkesutbildningarna.
- Ett stort tack för det stora engagemang vi känt från våra sponsorer och ett stort tack även till Polhemsskolan för värdskapet, säger Cecilia vidare. Nästa år samlas vi igen för en ny tävling, vilken skola som står värd för då får vi återkomma om.
Det råder idag en stor brist på kyl- och värmepumpstekniker och det är en brist som inte kommer att bli mindre när företag, hushåll och samhället i stort jobbar för att minska utsläppen av både växthusgaser och energianvändning. Marknadsutvecklingen för värmepumpar och kyla är mycket stark i Sverige och övriga Europa.
- Inom EU pratas det om ett behov av att installera cirka 30 miljoner värmepumpar de kommande åren för att klara av omställningen till en grönare och mer hållbar energianvändning, säger Cecilia avslutningsvis. Med Skol-SM i Kyl- & Värmepumpsteknik uppmärksammar vi ett fantastiskt roligt och varierande yrke som är viktigt och fortsatt kommer att vara viktigt för ett hållbart samhälle.
På bilden: Eddie Atterling flankerad av Damien Hammarström och Elliot Wahlin.