Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Design och beteende ska bidra till energismarta lösningar

Publicerad: 18 Okt 2018
Vi gör dagligen val som påverkar energianvändningen och miljön. Hur kan människor leva hållbart och använda energin mer effektivt – nu och i framtiden? Det ska Energimyndighetens forskningsprogram Design för energieffektiv vardag hitta svaren på.

Den 18 oktoner öppnade den andra utlysningen i forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag. Programmet, som ska bidra till energiomställningen, utgår från människans roll i energisystemet och ska genom en kombination av forskning inom energi-, design- och beteendeområden leda till att individer och grupper får större möjligheter att själva bidra till ett energieffektivt och hållbart samhälle.

– Många utmaningar inom energiområdet kan lösas genom att kombinera energiforskning och teknikutveckling med beteendevetenskap och design. Vi behöver arbeta tvärvetenskapligt för att skapa hållbara och energieffektiva lösningar som gör det enkelt att leva hållbart, säger Jenny Palm, professor i hållbar stadsutveckling vid Lunds universitet, och programrådets ordförande.

– Design är en process som utgår från människans behov och beteenden, och som hela tiden har användarens perspektiv i fokus. En energiforskning och utveckling som tar hänsyn till designmetodik och beteendevetenskap kan möjliggöra att nya affärsmodeller, produkter och tjänster överensstämmer med människors faktiska behov, vanor och beteende, säger Mehmet Bulut, handläggare på Energimyndigheten och projektledare för Design för energieffektiv vardag.

Exempel på tidigare lösningar som tagits fram inom liknande tvärvetenskapliga program är bland annat en app som visualiserar energianvändning i hushåll, en grendosa som via en ljusslinga visar på hur mycket ström som går igenom den och ett testpilotsprojekt med barnfamiljer som byter ut bilen mot cykel för att på så vis kunna återkoppla om brister och förbättringar i stadsplaneringen.

Programmet omfattar totalt 60 miljoner kronor som kommer att fördelas över åren 2018 till 2021. Fokus för utlysningen som öppnar den 18 oktober är teknik och innovation för resurseffektivitet. Utlysningen är öppen för ansökningar till och med 16 januari 2019.

– Vi vill gärna ha in ansökningar från både befintliga och nystartade företag samt entreprenörer, och ser gärna att man söker i olika konstellationer, till exempel tillsammans med ett designföretag eller en högskola, för att få med kunskap inom de tre områdena energi, design och beteende, säger Mehmet Bulut.

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • Ny annons
  • knapp
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se