Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Coromatic får i uppdrag att effektivisera Wexnets äldsta datacenter

Publicerad: 14 Jan 2020
Coromatic har efter en upphandling tecknat ett avtal med stadsnätsoperatören Wexnet, en del av Växjö Energi som driver och bygger ut stadsnätet i kommunerna Växjö, Alvesta, Tingsryd och Lessebo. Inom ramen för avtalet ska Coromatic modernisera Wexnets äldsta datacenter i syfte att förbättra energieffektiviteten.
Datacentret är huvudnod för driften av stadsnätet och därmed helt avgörande för att säkra accessen till fibernätet som används av 35 000 privathushåll, näringsliv och verksamheter för att trygga invånarnas välfärd. 
 
 – Som en del i att vi levererar en framtidssäker teknik i form av fiber har vi även en uttalad målsättning att göra det med minsta möjliga påverkan på vårt klimat. Projektet som vi nu genomför med Coromatic kring energieffektivisering kommer att spela en viktig roll i resan att nå dit, säger Fredrik Johansson, sektionschef på Wexnet.
 
Coromatic har ett helhetsuppdrag att genomföra energieffektiviseringsåtgärder för datacentret. Bland annat kommer Coromatic installera solceller på taket som vid full drift har kapacitet att stå för hälften av den eleffekt som behövs i datacentret. Vidare kommer den existerande kyllösningen att bytas ut till Växjö Energis lösning för fjärrkyla där även värme från datacentret kommer att återanvändas i nätet. Denna lösning beskrivs som extra klimatsmart, då Växjö Energi sedan december producerar all fjärrvärme och fjärrkyla helt och hållet med förnybart bränsle i form av avverkningsrester från skogen som annars gått till spillo.
 
– Solcellerna i kombination med fjärrkylan kommer att halvera vår energianvändning för datacentret vilket naturligtvis är positivt för klimatet. Dessutom har vi finansierat delar av projektet med EU-medel öronmärkta för klimatomställningar, säger Fredrik Johansson.
 
Som en del av uppdraget kommer även driftsäkerheten att förbättras så datacentret lever upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps krav inom området då Coromatic kommer att installera nya UPSer för avbrottsfri kraft och förlänga drifttiden för reservkraft. Coromatic, som tidigare samarbetat med Wexnet både kring byggnation av datacenter samt drift och underhåll projektleder arbetet och levererar solcellslösningen tillsammans med sin ägare E.ON. 
– Det är naturligtvis mycket inspirerande att få arbeta tillsammans med en aktör som så tydligt arbetar för att minska sina klimatavtryck, säger Åsa Wikensten, affärsområdesansvarigt för datacenter på Coromatic. Wexnet är en stadsnätsaktör som det finns mycket att lära från. Sedan är det extra roligt att få arbeta så tätt tillsammans med E.ON i ett projekt.
 
Arbetet med moderniseringen av datacentret pågår och ska vara klart under 2020. 
 
Annons
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Kylma
  • Ahlsell
  • knapp
  • Ny annons
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se