Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Bergvärme när Osbybostäder satsar på energieffektivisering

Publicerad: 6 Nov 2014
– Vi kartlägger byggnaderna i kommunens fastighetsbestånd och har hittat en hel del saker, som kommer att generera lägre kostnader, säger Björn Wemmenborn, vice VD på Osbybostäder.

- Genom att se över ventilation och el, kartlägga, injustera, byta småkomponenter, tilläggsisolera och att byta värmesystem, får vi vinster både ur energi- och miljösynpunkt.  Vi har valt att installera bergvärme, även om pellets och flis är ett bra alternativ. Fördelen är att det är bekymmersfritt med bergvärme. Pellets kräver mer hantering, säger Björn Wemmenborn vidare.

Osby kommun har tagit beslut om att ta bort all olja för uppvärmning i sina fastigheter. Målet är att bli fossilbränslefria. Beslutet togs redan 2012. Dock har man inte lyckats ännu. Anledningen är att man valt att behålla oljepannorna trots att bergvärme installerats. Genom att spara dessa kan man ändå behålla värme i fastigheterna, även om alla så skulle duscha samtidigt i bostadshusen, men man är på god väg. Skolorna, förskolorna och bostadshusen är de som gått i bräschen i byte av energislag genom att få bergvärme installerat. Till 2012 var målet även att sänka elförbrukningen med fem procent.

– Ett mål, som är besvärligt att hantera. Oavsett om man byter pumpar, ventilationsaggregat utomhus- och inomhusbelysning, så kommer vi inte från att det används mer och mer elektrisk apparatur i vår vardag. I skolorna används mer och mer smarta tavlor, datorer och Ipads. Många gånger stänger man inte av datorerna utan låter dem stå på standbyläge. Där i ligger svårigheten att sänka elförbrukningen, totalt sätt, menar Björn.

Genom att även göra övergripande styr- och reglersystem i fastigheterna, som går att fjärrstyras, kommer man göra energibesparingar. Dels genom att tidsstyra, dels genom att styra värmen efter hur temperaturen ute är för tillfället.

I bland de nya projekten, som är på gång i Osby, Lönsboda och i Killeberg, tänker man en hel del på att energiförbrukningen ska vara låg, vilket resulterar i låga energikostnader för de nyproducerade bostäderna, som uppförs. I Killeberg har Osbybostäder påbörjat att producera ett bostadshus där energiförbrukningen enlig beräkningarna ska landa på 18 kWh per kvadratmeter och år, inte långt ifrån nivån för passivhus.

(Foto: Petra Ridback)

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ny annons
  • knapp
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se