Kyla VärmeTill Kyla & Värme

Akademiska Hus storsatsar på solceller och miljövänlig energiteknik i Kristianstad

Publicerad: 1 Dec 2016
Geoenergi, solceller och fönsterbyten. Tre exempel på en rad insatser i ett omfattande energiprojekt vid Högskolan Kristianstad, som kommer att ge en reducerad energianvändning på 40 %.

Under de kommande åren ska Akademiska Hus investera ca 20 miljoner kronor i miljövänlig teknik för att sänka energiförbrukningen samt att minska mängden köpt energi på campus Kristianstad. Fler åtgärder har redan genomförts och kommande projekt innebär att befintligt marklager utökas med fyra nya brunnar som tillsammans med två nya kyl-/värmepumpar kommer producera värme och kyla som kan säsongslagras. Genom utbyggnaden av marklagret kommer Högskolan Kristianstad bli mer självförsörjande med miljövänlig energileverans.

En ytterligare åtgärd är ett storskaligt fönsterbyte där de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna behåller sina fönsterkarmar men får moderna högpresterande fönsterbågar. Utöver energi- och kostnadsreduceringarna kommer byggnaderna att få ett jämnare och mer behagligt inomhusklimat. Slutligen installerar Akademiska Hus en 500 kvadratmeter stor solcellsanläggning som förväntas producera ca 70 000 kWh per år.

Genom att ta ett helhetsgrepp för att minska mängden inköpt energi har investeringarna lett till en minskning av energianvändning med 50 % sedan år 2000. Det är ett av Akademiska Hus hållbarhetsmål att lyckas med just det innan år 2025 och det visar vägen framåt för vilka resultat man kan nå med ett systematiskt energiarbete.

– Investeringen vid Högskolan Kristianstad är en viktig del i Akademiska Hus långsiktiga hållbarhetsarbete. Många av campusområdets byggnader är kulturminnesmärkta men genom dessa åtgärder behåller vi karaktären på byggnaderna och halverar ändå mängden inköpt energi, säger Martin Johannesson, fastighetschef Akademiska Hus region Syd.

Annons
18 Nov, 2021
Svenska Kyl & Värmepumpdagen
Webben, Sverige
26 Apr, 2022
Nordbygg
Stockholm, Sverige
11 Okt, 2022
Chillventa
Nürnberg, Tyskland
26 Feb, 2023
EuroShop 2023
Düsseldorf, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se