Aira lanserar egenutvecklad värmepump

Publicerad: 12 Mar 2024
Det svenska clean tech-bolaget Aira har nu presenterat sin första egenutvecklade värmepump och som snart går i full produktion. Med detta har man nu en helt vertikal värdekedja, från produktutveckling och tillverkning till försäljning, service och finansiering gentemot slutkund i egen regi. Dessutom erbjuder man 15 års garanti – inte bara på värmepumpen utan även installation och komfort.

Den 12 mars lanserades Aira Heatpump officiellt, företagets första egenutvecklade värmepumpserie för den europeiska marknaden. Det handlar om en luft/vattenvärmepump som erbjuds i tre effektstorlekar – 6kW,8kW respektive 12kW – tillsammans med inomhusenheter och bufferttankar. Fram tills nu har man erbjudit värmepumpar från andra tillverkare, men när den nya fabriken i Worclaw, Polen, startar upp inom kort är det denna serie som man kommer ta med sig ut till kund.

Airas vision beskrivs vara att leda Europa bort från fossil uppvärmning av småhus och i stället elektrifiera den. Och man vill göra det genom att inte bara sälja en värmepump utan ta hand kundens hela resa, alltså inte enkom erbjuda tekniken utan även service av den samt finansiering. Allt inom företagets egen regi. För det krävs så klart en massa personal och det tänker man lösa genom att öppna egna akademier där man kan utbilda tekniker, säljare och andra funktioner som behövs för uppgiften. På ungefär ett år har man gått från 30 anställda till cirka 700 och under det kommande decenniet siktar man på att ha närmare 20 000 anställda.

Ska vi säga något kort om själva värmepumpen finns det ett par saker att nämna. Man har t ex valt att uteslutande använda R290 som köldmedium över hela serien. Ofta brukar det sitta någon form av display på inomhusenheten med vilken man kan övervaka och styra enheten, denna har Aira valt bort och i stället är det via en mobilapp som allt styrs.

- Anledningen är helt enkelt att displayer tenderar att åldras ganska snabbt och dessutom kan de gå sönder, förklarade Martin Lewerth, vd för Aira, i samband med pressvisningen som ägde rum cirka en vecka innan den officiella lanseringen. Genom att ha allt i appen kan vi dessutom snabbare och enklare göra uppdateringar och förbättringar av funktioner.

Med hjälp av Aira Intelligence ska systemet också kunna lära sig hushållets rutiner och med hjälp av den informationen optimera driften utifrån uppvärmnings– och varmvattenförbrukning.

Komfortgarantin är något som Aira lyfter som en unik komponent i sitt erbjudande. Utöver att sträcka sig över 15 år omfattar den inte enbart tekniken som sitter under skalet utan funktionen, alltså komforten i huset. Aira tar på sig att säkerställa komforten under hela den 15-åriga garantitiden och för det ändamålet övervakas den på distans och det görs regelbunden service på enheterna.

En värmepump kan vara en ganska tung investering för hushållen att göra, därför har Aira ett alternativ där kunden i stället kan välja att betala en fast månadsavgift över 15 år. På så sätt vill man möjliggöra uppvärmning med värmepump för en större grupp hushåll. På den italienska marknaden har t ex cirka 75% av kunderna valt just detta alternativ.

I dagsläget är Aira operativa på de engelska, tyska och italienska marknaderna men fler kommer att tillkomma. Sverige ligger dock inte i blickfånget än så länge.

Annons
Annons
16 Apr, 2024
HVAC & Refrigeration Live
London, Storbritannien
21 Apr, 2024
11th Asian Conference on Refrigeration and Air Conditioning
Jeju, Sydkorea
23 Apr, 2024
Nordbygg 2024
Stockholm, Sverige
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Svalinn_2024
  • AQS Produkter
  • Knapp april
  • Kylma
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se