Aira gör miljardinvestering i produktionsanläggning för värmepumpar

Publicerad: 24 Jun 2024
Aira investerar 300 miljoner euro i sin nya produktionsanläggning för värmepumpar i Wroclaw, Polen. Detta meddelar bolaget bara ett år efter Airas lansering och inför den officiella invigningsceremonin av fabriken.

Aira förvärvade produktionsanläggningen från Volvo Group under 2023. Bolaget räknar med att skapa upp till 2000 arbetstillfällen under det kommande decenniet.

Martin Lewerth, vd för Aira, kommenterar:
- Anläggningen är mer än bara en fabrik; den representerar vårt engagemang för innovation, hållbarhet och en koldioxidfri framtid för Europa. Idag används 130 miljoner gas- eller oljepannor för uppvärmning i Europa, vilket innebär en betydande marknadspotential för Aira. För oss är det oerhört viktigt att både kunna minska kundernas uppvärmningskostnader och koldioxidutsläpp. Vår produktionsanläggning i Polen spelar en central roll för denna omställning, och det känns fantastiskt att vi nu kan sätta igång.

Produktionsanläggningen sägs komma att ha kapacitet att tillverka upp till 500 000 värmepumpar per år. Aira räknar med en ökande efterfrågan på värmepumpar till följd av en tilltagande europeisk strävan om att minska koldioxidutsläppen. Airas ambition är att under det kommande decenniet förse fem miljoner europeiska hem med olika lösningar inom clean energy-tech, och fabriken i Wroclaw beskrivs vara en viktig del för att nå detta mål. Aira har fått stöd om 15 miljoner euro från den polska regeringen för etableringen av anläggningen i Wroclaw.

Peter Prem, Chief Product Supply Officer, säger:
- Det här är ett viktigt ögonblick för Aira. På kort tid har vi omvandlat anläggningen till en produktionsenhet. Det är med stor glädje vi nu officiellt inviger fabriken, ett år efter vår lansering. Jag är otroligt stolt över alla fantastiska medarbetare som har gjort detta möjligt på kort tid. Det är genom storskalig produktion av intelligenta och estiskt tilltalande värmepumpar som vi bidrar till den gröna omställningen. Detta är bara början.

11 Aug, 2024
16th IIR-Gustav Lorentzen Conference
College Park, USA
27 Aug, 2024
China Heat Pump Conference 2024
Shenzhen, Kina
30 Sep, 2024
Interclima
Paris, Frankrike
8 Okt, 2024
Chillventa 2024
Nürnberg, Tyskland
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Svalinn_2024
  • AQS Produkter
  • Kylma
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se