65 procent av Sveriges chefer har uppmuntrats att elspara på jobbet

Publicerad: 16 Maj 2023
Vinterns höga elpriser har varit tuff för många företag i landet och förra veckan trädde lagen om förfarande för elstöd till företag i kraft. En majoritet av svenska chefer uppger nu att de uppmuntrats att spara energi på jobbet. Det visar en ny undersökning av Nordic Green Energy.

Den 8 maj trädde lagen om förfarande för elstöd till företag i kraft, vilket efterlängtats av många. De höga elpriserna har nämligen fått arbetsgivare runt om i landet att ta till åtgärder för att dra ner på organisationernas kostnader och en ny undersökning, utförd av PFM Research på uppdrag av elbolaget Nordic Green Energy, visar att 65 procent av Sveriges chefer har uppmuntrats av sina arbetsgivare att spara el på jobbet. För övriga arbetstagare är motsvarande siffra 42 procent. 

– Vi har många företagskunder och det har varit tydligt att vinterns höga elpriser har gjort att det har varit svårt för många att få ekonomin att gå ihop. I denna undersökning kan vi tydligt se att oron letat sig in på arbetsplatserna, både hos chefer och hos anställda, säger Björn Visell, affärsområdeschef företag & offentlig sektor på Nordic Green Energy.

Den vanligaste åtgärden för att spara energi är att sänka temperaturen. Det uppger nästan 60 procent av cheferna. Mer än var femte har dessutom uppmuntrat sina anställda att arbeta mer hemifrån och lika många uppger att de tvingats till nedskärningar som att säga upp personal.

– Vi måste överlag bli bättre på att se över vår elkonsumtion, så väl privat som på arbetet. Jag tror att den här vintern har blivit en ögonöppnare för många vad gäller den el som förbrukas och vi ser att många av våra kunder sänkt sin elförbrukning med upp emot 50 procent, säger Björn Visell.

Annons
21 Maj, 2024
Meda Clima
Lagos, Nigeria
28 Maj, 2024
ARBS 2024
Syndey, Australien
29 Maj, 2024
14th IIR Conference on Phase-Change Materials and Slurries for Refrigeration and Air Conditioning
Paris, Frankrike
10 Jun, 2024
ATMOsphere America Summit 2024
Washington DC, USA
Visa fler händelser
Annons
Din ort
AQS Svalinn_2024
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se