Värmepump som både kyler och värmer Skansen-Akvariet

Publicerad: 2 Mar 2015
Bosch Värmepumpars mest annorlunda värmeinstallation är genomförd. Bergvärmepumpen Compress 6000 LW ger krokodilerna tropisk värme samtidigt som den kyler saltvattenakvarierna där hajarna och rockorna lever.

– Det här är vår mest spännande installation. Bergvärmepumpen utnyttjas till 100 procent och sänker akvariets energiförbrukning markant, säger Sandra Bergqvist, marknadsansvarig på Bosch Värmepumpar.

I februari installerades en bergvärmepump från Bosch på Skansen-Akvariet. Det som gör installationen speciell är att man i det här fallet har utnyttjat bergvärmepumpen på båda sidorna. Den varma sidan ger behaglig värme till krokodilerna, medan den kalla sidan går ut i vattnet till övriga saltvattenakvarier som måste kylas.

– Vi arbetar aktivt med att förbättra klimatet och att hålla miljön ren, vilket går i linje med Skansen-Akvariets arbete för världsmiljön, djur och natur. Det känns väldigt bra att bidra till en hållbar utveckling genom att installera våra produkter i akvariet, säger Sandra Bergqvist.

De som kom på den unika installationstekniken och som har fått uppdraget att installera samtliga värmepumpar från Bosch är Eskilstuna Brunnsborrning. Enligt deras beräkningar sparar Skansen-Akvariet 35 000 kilowatt el per år, jämfört med tidigare värmesystem. Det motsvarar över 40 000 kronor per år.

– Det är första gången vi utför en ”skräddarsydd” installation, där vi även tar tillvara på kylan från bergvärmepumpen, säger Anders Swahn på Eskilstuna Brunnsborrning.

Det var i höstas som Bosch Värmepumpar inledde samarbetet med Skansen-Akvariet. Det innebär att de under året ska utrusta hela akvariet med värmepumpar från Bosch. Akvariet ligger inne på stiftelsen Skansens område, är fristående och drivs av Jonas Wahlström sedan 1978. Här samsas fiskar, krokodiler och grodor med apor, spindlar, ormar och skorpioner.

– Miljöpåverkan från bergvärmepumpen är lika med noll. Krokodilerna får en jämn och behaglig luftvärme medan akvariet med hajar och rockor hålls svalt. Boschs bergvärmepump klarar vårt behov, djuren får det bra samtidigt som vi spar på alla resurser. Alla är vinnare, säger Jan Whiman, driftansvarig på Skansen-Akvariet.

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Ny annons
  • Fastighetsmässan
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Bravida
  • Ahlsell
  • knapp

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se