Två YH-klasser med kyl- och värmepumptekniker beviljades

Publicerad: 9 Feb 2017
Under 2016 års ansökningsomgång fick Myndigheten för yrkeshögskolan in 1 306 ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildning med första start hösten 2017 eller våren 2018. Två klasser med kyl- och värmepumptekniker beviljades, en hos Stockholms Tekniska Institut (STI) respektive en i Katrineholm hos Installatörernas Utbildningscentrum (IUC).

Under hösten har myndigheten bedömt ansökningarna och nu publiceras resultatet. Av de inkomna ansökningarna beviljas 351, motsvarande knappt 20 300 studerandeplatser. Två klasser med kyl- och värmepumptekniker beviljades. En klass i Stockholm hos Stockholms Tekniska Institut (STI) och en klass i Katrineholm hos Installatörernas Utbildningscentrum (IUC).

Personal Skills i Göteborg och Hermods i Malmö hade ansökt om kylutbildning, men fick avslag. Kunskapscentrum i Markaryd fick sin värmepumputbildning avslagen. IUC hade sökt dubbla klasser i Katrineholm, men fick avslag på den ena.

Bland närliggande yrkeskategorier finns sju klasser av VVS-ingenjör på olika orter, och sex klasser med STI-ingenjörer med olika inriktning, däribland VVS-projektör hos STI. Flera klasser av fastighetsingenjörer och drifttekniker beviljades också.

Vi på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen gratulerar STI och IUC till sina beviljade utbildningar, säger Per Jonasson, vd för branschorganisationen. Företagen skriker efter välutbildad personal att rekrytera och jag kan lova att de elever som slutför sina studier vid någon av nämnda utbildningar inte kommer behöva gå arbetslösa.

Flera undersökningar har pekat på just bristen på personal som ett av de största hoten för kyl- och värmepumpföretagens utveckling. Marknaden växer samtidigt som tillgången till utbildad personal minskar, i takt med pensionsavgångar.

För stunden har vi ett stort underskott på utbildningsplatser i landet, även gymnasieskolan inräknad. De två utbildningar som nu beviljades är välkomna tillskott, men vi hoppas så klart på ännu fler framöver. Det skulle vara en god investering för samhället eftersom jobbmöjligheterna är så stora.

 

Annons
Din ort
AQS Mitsubishi
  • knapp
  • Ahlsell
  • Kylma
  • AQS Produkter
  • Fastighetsmässan
  • Ny annons
  • Bravida

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se