Starskott för företagslärlingsutbildning

Publicerad: 16 Feb 2016
Installatörernas utbildningscentrum (IUC) har i samarbete med företagsrepresentanter tagit fram en utbildning, som ett svar på branschens rekryteringsproblematik. Nu går startskotten för en helt ny företagslärlingsutbildning.

Eftersom branschen återkommande har fått för få utbildningsplatser inom ramarna för Yrkeshögskolan har företagare i branschen funderat på alternativ utbildningsform, där företagen tar ytterligare ansvar och där finansiering görs oberoende av myndighetsbeslut.

Installatörernas utbildningscentrum (IUC) har i samarbete med företagsrepresentanter tagit fram en utbildning, som ett svar på branschens rekryteringsproblematik.  IUC har sedan lång tid tillbaka erfarenhet av företagslärlingar VVS-montör, en anställningsform där arbete på företaget varvas  med utbildningsperioder på skolan. IUC har även många års erfarenheter av kyl- och värmepumpsteknikerutbildning. Med dessa erfarenheter har nu IUC tillsammans med Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) och företagsrepresentanter arbetat fram ett  företagslärlingskoncept som ska hjälpa branschen att få fram nya duktiga medarbetare.

– Företagen ges en möjlighet att kunna satsa på nya medarbetare som de snabbt vill ha in i arbete. Intresset för företagslärling visade sig vara stort. Vi har planerat att starta en klass den 14 mars med 16 deltagare. Nästa start är planerad till 12 september. Är efterfrågan stor försöker vi få utrymme att starta ytterligare en klass, säger Marcus Andersson.

– Modellen med företagslärlingar är något vi tror mycket på och som vi helhjärtat kommer stötta, säger Per Jonasson, VD för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

Det företag som hittat en lämplig blivande kyl- och värmepumptekniker anmäler vederbörande till utbildningen. Det företag som är i behov av fler tekniker, men saknar kandidater, rekommenderas  att kontakta IUC för ihopparning av företag och lämplig blivande student. Det är nämligen så att IUC de senaste två åren fått in nästan 600 intresseanmälningar för att gå deras kylutbildning inom YH, vilken som bekant fick avslag. Möjligheten att hitta en blivande tekniker på din ort är därför väldigt stor.

Mer information om den nya företagslärlingsutbildningen kan du läsa på www.iuc-utbildning.se/larlingsutbildning/foretagslarling-kyl-varmepumptekniker

 

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • Fastighetsmässan
  • Ny annons
  • Ahlsell
  • AQS Produkter
  • Bravida
  • knapp
  • Kylma

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se