Som att bygga om en jumbojet – i luften

Publicerad: 1 Feb 2019
Norrlands Universitetssjukhus, NUS, är inne i en intensiv ombyggnads och nybyggnadsfas. Flera stora projekt har redan genomförts och de kommande tre åren byggs sjukhuset om för cirka 800 miljoner om året. Ett komplicerat arbete med många utmaningar där vårdens behov hela tiden styr planeringen. Bland annat kommer här att finnas ett av de internationellt sett mest komplexa ”smarta termiska nät”, med bland annat världens 30:e största geolageranläggning som producerar hela 10 GWh om året.

- Det vi gör är att totalrenovera sjukhuset samtidigt som all vård pågår som vanligt, med minimal störning. Många som vistas på sjukhuset är i en känslomässigt utsatt situation och det ställer exceptionella krav på oss som jobbar här, säger Hans Johansson, fastighetsområdeschef, Västernorrlands läns landsting, VLL, Nus.

Hans Johansson ser ett renoveringsbehov som sträcker sig många år framåt, men påpekar att det inte är säkert att landstingets ekonomi mäktar med den takten. Nus byggs även till med en ny psykiatribyggnad på 33 000 kvadratmeter, Byggnad 28, som ska stå klar årsskiftet 2021/2022.

- För att frigöra de ytor som ska byggas om har vi planerat flera år i förväg. Ibland kan det behövas en flytt i tre led för att tömma en vårdavdelning, berättar Hans Johansson.

För att göra detta logistiska pussel möjligt har man, förutom att flytta runt i de befintliga byggnaderna, också byggt evakueringspaviljonger på sammanlagt 10 000 kvadratmeter. Drygt 6000 av dem rymmer fullvärdiga vårdavdelningar med högt tekniskt innehåll.

Ett av projekten som lyfts fram är den geoenergianläggning som kommer finnas här. Det beskrivs som ett av de internationellt sett mest komplexa ”smarta termiska nät” och innehåller bl a världens 30:e största geolageranläggning,  som producerar hela 10 GWh om året. Och till skillnad mot vad man kanske skulle tro så används den inte primärt för att värma byggnaderna, utan för att tillfredsställa sjukhusets stora kylbehov som är betydande året runt för vårdavdelningarna. I stort sett hela övriga sjukhuset har komfortkyla.

- Vi har tagit ett nytt helhetsgrepp och skapat en systemlösning för hur all teknik ska samverka för en effektiv och ekonomisk drift. Vi har skapat ett smart termiskt system där vi sluter kretsloppet för värme och kyla och där vi kan flytta energi mellan dag och natt, mellan byggnader och mellan årstider, berättar Hans Johansson.

Den nya psykiatribyggnaden är ett tydligt exempel på hur energieffektiv systemlösningen är. Enligt beräkningarna kommer den att ha ett energibehov på endast 12–13 kWh/m² och år (köpt energi). Boverkets nya krav på nära–nollenergibyggnader* är 50 kWh/m² och år.

 

Annons
Din ort
Mitsubishi AQS
  • AQS Produkter
  • Ny annons
  • Kylma
  • Bravida
  • knapp
  • Fastighetsmässan
  • Ahlsell

Redaktionen

Gustavslundsvägen 135, 6 tr
167 51 Bromma

Tel +46 (0)8 512 54 950
E-post: info@skvp.se